Do góry

Dania główne Przepis na:

Wołowina w sosie pieczarkowym

Przepis dnia 2017-04-19
Wołowina w sosie pieczarkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 2378

Dodano:

Odsłon: 1599

Chciałam na obiad zrobić roladki wołowe, ale niestety nigdzie nie mogłam znaleźć odpowiednio ładnego i dużego kawałka wołowiny. Ale tak bardzo chciało mi się wołowiny w sosie z kluskami śląskimi, że postanowiłam zrobić po prostu kawałki wołowiny w sosie pieczarkowym. Wyszły pyszne i tak miękkie, że aż się rozpadały :) Podałam je z kluskami śląskimi i http://www.natalerzuagnes.pl/przepis/surowka-czerwonej-kapusty/. Wołowina potrzebuje sporo czasu na duszenie, by była dostatecznie miękka, dlatego korzystam z szybkowara – robi się dużo szybciej ;)

Składniki

  • Wołowina - 800 g (na bitki)
  • Pieczarki - 6 szt. (duże)
  • Cebula - 1 szt.
  • Sól, pieprz - do smaku
  • Liść laurowy - 1 szt.
  • Ziele angielskie - 2 szt.
  • Pieprz ziarnisty - 5 szt.
  • Mąka - do zagęszczenia sosu i do oprószenia mięsa
  • Olej - do smażenia
  • Śmietana - gęsta - 1 duża łyżka
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Wołowina w sosie pieczarkowym

Przygotowanie

  1. Mięso płuczemy i osuszamy. Ostrym nożem kroimy w poprzek włókien na ok. 1 centymetrowe plastry. Delikatnie rozbijamy mięso na cienkie płaty. Mięso możemy zostawić w większych plastrach lub pokroić je na mniejsze. Plasterki mięsa oprószamy z obu stron solą i pieprzem, obtaczamy je w mące, strzepując nadmiar mąki. Na patelni rozgrzewamy olej i osmażamy wszystkie kawałki z obu stron, aż ładnie się zrumienią. Przekładamy je do garnka. Na patelnię wlewamy 1,5 - 2 szkl. wody, mieszamy dokładnie i przelewamy do garnka z mięsem. Pieczarki kroimy na plasterki, cebulę w piórka i podsmażamy na patelni na niedużej ilości oleju. Przekładamy do do mięsa. Wrzucamy przyprawy, solimy i pieprzymy i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości. Sprawdzamy smak - ewentualnie jeszcze doprawiamy, zagęszczamy mąką i dolewamy śmietanę. Najlepiej smakują z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń