Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj smaczny, prosty, łatwy sernik. Sernik na kakaowym spodzie i z dodatki...
Odsłon: 115
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 176
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 933
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 3025
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 258
Dzisiaj smaczny, prosty, łatwy sernik. Sernik na kakaowym spodzie i z dodatki...
Odsłon: 115
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 176
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 933
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 3025
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 258
Składniki
Marchew i pietruszkę obrać, pokroić na plasterki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Włożyć do garnka kapustę włoską, pokrojoną marchew i pietruszkę, zalać winem, octem i wodą. Wsypać liście laurowe, jałowiec, rozmaryn, cukier, sól i ziarna pieprzu. Całość doprowadzić do wrzenia, gotować około 10 minut, 3 minuty przed końcem gotowania dodać pokrojoną cebulę. Marynatę wystudzić. Wołowinę umyć, włożyć do zimnej marynaty, odstawić do lodówki na 24 godziny, ale można też zostawić na 48 godzin, nic złego się nie stanie. Po wyjęciu z zalewy wołowinę natrzeć solą i pieprzem, pokroić na grubsze plastry, podsmażyć na smalcu. Podlać marynatą, zagotować. Dusić pod przykryciem przez półtorej godziny. W razie potrzeby, gdyby sos się szybko wygotowywał, należy dolać wody gotowanej. Na 15 minut przed końcem duszenia włożyć do garnka drobno pokruszony chleb razowy. Kalarepę obrać, pokroić w dość dużą kostkę, włożyć do gotującej wody z dodatkiem cukru. Gotować prze 10 minut. Odcedzić. Wołowinę wyjąć z garnka. Do sosu dodać połowę ugotowanej kalarepy, wszystko razem zmiksować. Jeżeli trzeba sos doprawić do smaku solą i pieprzem, wrzucić pozostałe kawałki kalarepy. Wołowinę polać sosem, podawać.
Smacznego :)