Do góry

Dania główne Przepis na:

Wołowina w sosie z tuńczyka

Wołowina w sosie z tuńczyka

Autor:

Przepisów i artykułów: 2141 Ocena: 47679

Dodano:

Odsłon: 1717

Wołowina i tuńczyk??? Dla nas smaczne i niekonwencjonalne połączenie smaków.

Składniki

  • 1kg wołowiny (najlepiej ligawy)
  • 200 g tuńczyka w oleju
  • cebula
  • duża marchew
  • mały seler
  • por (biała część)
  • 500 ml białego wytrawnego wina
  • 1 cytryna
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki kaparów
  • olej do smażenia
  • sól ,pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wołowinę oprószamy solą i pieprzem ,krótko podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu.
    Mięso przekładamy do rondelka ,dodajemy wino ,razem z obranymi i pokrojonymi w kostkę warzywami dusimy na wolnym ogniu około 40 min.
    Mięso wyjmujemy ,owijamy w folię aluminiową (żeby nie ostygła).
    Warzywa przekładamy ,dodajemy odrobinę bulionu z gotowania i razem z osączonym tuńczykiem ,sokiem z cytryny ,kaparami ,miksujemy. Następnie dodajemy majonez ,dokładnie mieszamy ,doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Przed podaniem mięso kroimy na plastry ,podajemy z przygotowanym sosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 07 kwietnia 2015 Inspirujące połączenie, ale jakie smaczne i aromatyczne :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń