Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Wołowina z bakłażanem i pomidorami"
Ciasto Rafaello na krakersach to deser bez pieczenia, który pokochają wszyscy...
Odsłon: 1354
Ciasto Rafaello na krakersach to deser bez pieczenia, który pokochają wszyscy...
Odsłon: 1354
Składniki
Umyte mięso zmiel w maszynce. W garnku rozgrzej olej i podsmaż cebulę, pokrojoną w kostkę. Dodaj mięso mielone i smaż, aż odparuje i się zarumieni. Dodaj cukinię pokrojoną w plastry. Całość zalej krojonymi pomidorami i 1 szklanki sosu pomidorowego. Dodaj czosnek, zioła prowansalskie, sól, pieprz, cukier i ostrą paprykę. Duś pod przykryciem 20 minut.
Na patelni usmaż cienko pokrojonego bakłażana. W garnuszku rozpuść masło, dodaj mąkę i rozprowadź mlekiem. W brytfance, wysmarowanej masłem, ułóż warstwy mięsa z warzywami i bakłażana. Górę przykryj sosem beszamelowym, posyp pokrojoną w kostkę fetą i startym serem żółtym. Piecz 30 minut w temperaturze 180°C.
Czas: około 1,5 godziny.Źródło: Dobry Tydzień