Do góry

Dania główne Przepis na:

Wołowina z winem

Przepis dnia 2011-03-14
Wołowina z winem

Autor:

Przepisów i artykułów: 210 Ocena: 14314

Dodano:

Odsłon: 13733

Danie dobre na mrozne dni.

Składniki

  • wołowina, 1 kg
  • pomidory w puszce, 1
  • cebula, 1 duża
  • por, 1
  • papryka mielona slodka, 2 łyzeczki
  • czosnek, 5 zabków
  • majeranek, 2 łyzeczki
  • białe wytrawne wino, 1 szklanka
  • olej do smazenia, 3 łyzki
  • liście laurowe, 2-3
  • sól.pieprz, do smaku
  • cukier, 1 mała łyzeczka
  • musztarda(niekoniecznie), 1 łyzka
  • papryka świeża, 1 strąk
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Wołowina z winem

Przygotowanie

  1. wołowinę pokroic w dość dużą kostkę,posolić ,dodać majeranek,pieprz i posiekany czosnek,wymieszać i odstawić na godzinę

  2. po godzinie mięso obsypać mąką (2 łyzki) wymieszać i kłaść na patelnię z gorącym olejem,zrumienić z kazdej strony

  3. mieso przelożyć do garnka a na pozostałym tłuszczu lekko przesmazyć pokrojoną cebulę,pora i marchew

  4. mięso w garnku podlać wodą ,wrzucić przyprawy i dusić na wolnym ogniu,dodać warzywa i pomidory z puszki

  5. gdy mięso będzie prawie miękkie wlewamy wino i dodajemy pokrojoną paprykę

  6. całość doprawić pieprzem,musztardą i cukrem,dusić jeszcze 10 minut,można dodać smietanę jesli ktos lubi

  7. potrawę odajemy z grubym makaronem lub ziemniakami

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (23)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kuchcik2 02 marca 2012 No i wreszcie zrobiłam, bo ''chodziło'' to za mną odkąd znalazłam ten przepis. Od siebie dodałam jeszcze 2 łodygi selera naciowego pokrojonego w plasterki i kilka świeżych strąków fasoli mamut pokrojonej w paski ok. 1cm. Wyszło wspaniale, zrobiłam to z pierwszej krzyżowej, najlepszej wołowiny po polędwicy. Gratuluję przepisu i pomysłowości, bo wyszło fantastycznie. Uwielbiam takie klimaty. :))))))

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wioluska34 26 lutego 2011 ja zajadam z mezem z bulkami z piekarnika,

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 22 lutego 2011 wielki szacun dla Pani przepisów pozdrawiam cieplutko

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Alicja_XXY 22 lutego 2011 ech zeby tak mozna bylo wsadzic widelec w ekran;-))

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kuchcik2 22 lutego 2011 Super przepis! Do ulubionych! Ja to podam z kopytkami, powinno być b. dobre.

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

polkangaroo 21 lutego 2011 Wołowina przez wielu zapomniana i niedoceniana. Smakowity przepis, smaki dzieciństwa. Znowu zapachniało mi rodzinnym domem...

8 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń