Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Wytrawna włoska crostata"
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 47
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 65
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2755
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 232
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 167
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 47
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 65
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2755
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 232
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 167
Składniki
Mąkę przesiej, dodaj sól, zimną margarynę i serek mascarpone. Posiekaj nożem. Wlej sok z cytryny oraz zimną wodę. Zagnieć gładkie ciasto. Owiniń je w folię i włóż na 20 minut do lodówki.
Następnie je rozwałkuj i wylep nim dno formy np. na pizzę, zostawiając odrobinę ciasta zwisającego poza brzegi formy.
Boczek pokrój w paski, podsmaż na suchej patelni.
Szalotkę posiekaj, zeszklij razem z grzybami. A potem duś przez ok. 10 minut na małym ogniu. Wymieszaj z boczkiem i startym serem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.
Rozłóż farsz na wcześniej przygotowanym cieście. Zwisające brzegi ciasta delikatnie przyklej do farszu i posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Wierzch posyp startym parmezanem.
Piecz 25 minut w temperaturze 200°C.
Magdalena Tabaczyk z KępicŹródło: Super TV