Do góry

Dania główne Przepis na:

Wytrawny sernik z duszonymi porami

Wytrawny sernik z duszonymi porami

Autor:

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 570

Dodano:

Odsłon: 3924

Kolejne danie, które powstało ponieważ "nie wiadomo co zrobić z resztkami w lodówce". Szybkie i smaczne, z powodzeniem może zastąpić wszystkim znaną tartę.

Składniki

  • chudy twaróg, 2 opakowania
  • jajko, 1
  • białka z jaj, 4
  • proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
  • soda, 1 łyżeczka
  • ocet balsamiczny, niepełna łyżeczka
  • sól i pieprz, do smaku
  • Gałka muszkatołowa, do smaku
  • por, 1 duży
  • pieczarki, 6 średnich
  • mięso gulaszowe, 1 tacka
  • Kalafior, 3/4 małej główki
  • cebulka, 1 mała
  • bulion warzywny, 3 szklanki
  • jogurt naturalny, kilka łyżek
3-4 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Wytrawny sernik z duszonymi porami

Przygotowanie

  1. Twaróg rozdrabniamy widelcem lub ręcznym mikserem. Miksujemy z jajkiem i dodajemy przyprawy, ocet oraz sodę i proszek. Ubijamy na sztywno białka i powoli dodajemy do masy, mieszamy drewnianą łyżką. Pieczemy w tortownicy w temp. 180 stopni.

  2. Pora, cebulkę i pieczarki siekamy i dusimy w 2 chochelkach bulionu. Kalafior gotujemy na parze, a mięso podsmażamy i dusimy w reszcie bulionu do miękkości. Przyprawiamy do smaku. I odcedzamy z nadmiaru wody.

  3. Kiedy sernik się upiecze lekko go studzimy, a na wierzch kładziemy mięso, kalafior i pory z pieczarkami. Wkładamy na chwilę do piekarnika. Po wyciągnięciu polewamy kilkoma łyżkami jogurtu i posypujemy szczypiorkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń