Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Wytrawny tort"
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 275
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1127
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 275
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1127
Składniki
Ziemniaki wyszoruj. Włóż do garnka, zalej wodą (tak, aby były w całości zakryte), lekko posól. Gotuj na średnim ogniu około 20 minut. Odcedź i wystudź. Następnie obierz je ze skórki i pokrój w kostkę. Z kapusty zdejmij 5-6 liści.
Partiami wkładaj je do wrzącej, osolonej wody na około 1 min. Następnie włóż na chwilę do lodowatej wody i osusz. Cebulę pokrój w kostkę. Pozostałą kapustę drobno poszatkuj. Pomidorki przekrój na pół.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła. Wrzuć cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, zeszklij. Dodaj kapustę, duś ok. 5 min. Dopraw solą oraz pieprzem. Wystudź. Do mięsa dodaj jajko, sól oraz pieprz, wymieszaj. Dodaj kapustę oraz ziemniaki, delikatnie wymieszaj.
Tortownicę posmaruj 1 łyżką masła. Ułóż w niej liście kapusty na spodzie oraz po bokach – tak, by część liści wystawała poza torownicę. Równomiernie rozłóż mięso z warzywami i przykryj liśćmi kapusty.
Na wierzchu ułóż pomidorki i kawałki pozostałego masła. Przykryj tortownicę folią aluminiową. Piecz 45-50 min w temperaturze 190°C.
90 minut. Porcja: 370 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie