Do góry

Dania główne Przepis na:

Zagubione Schabowe

Zagubione Schabowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 567 Ocena: 4967

Dodano:

Odsłon: 15308

Często zostają nam kotlety schabowe, rozgrzewane na drugi dzień, nie są już takie smaczne. Proponuję zanurzyć w aromatycznym sosie, żeby kotlet nadal miał swoje walory smakowe.

Składniki

  • ½ kg schabu
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • Pieprz
  • Mąka pszenna do panierki
  • Bułka tarta do panierki
  • 2 jajka
  • Cebula
  • 60 dag pieczarek
  • 2 serki Hochland
  • 8 płatów makaronu lasange
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Mięso kroimy w plastry i rozbijamy, doprawiamy pieprzem oraz solą.
    2. Obtaczamy w mące pszennej, zanurzamy w roztrzepanym widelcem jajku i panierujemy w bułce tartej.
    3. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.

  2. 4. Połowę kotletów układamy na dnie naczynia.

  3. 5. Robimy sos pieczarkowy: Cebulę obieramy, drobno kroimy i prażymy na rozgrzanym oleju, dodajemy pokrojone pieczarki. Doprawiamy pieprzem oraz solą.
    6. Sos zagęszczamy serkami topionymi, prużymy do chwili ich rozpuszczenia.

  4. 7. Połowę sosu wykładamy na kotlety.

  5. 8. Następnie układamy 4 płaty ugotowanego makaronu.

  6. 9. Ponownie kotlety.

  7. 10. Kolejna warstwa to pozostały makaron.

  8. 11. Na koniec polewamy sosem z pieczarkami.
    12. Danie gotowe.
    13. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń