Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekane filety z kurczaka okraszone smakowitymi dodatkami to prosty pomysł na pyszny obiad. Jeśli masz trochę więcej czasu, dopraw i ugrilluj mięso przed zapieczeniem. Dzięki temu będzie bardziej soczyste i aromatyczne.
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15515
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15515
Składniki
Przygotuj pastę z oliwy, majeranku, oregano, papryki, imbiru, gałki muszkatołowej i przeciśniętego przez praskę czosnku.
Oczyść filety z kurczaka z błonek i chrząstek. Każdy kawałek mięsa ponacinaj w kilku miejscach na głębokość około 1 cm. Napełni powstałe kieszonki pastą z przypraw. Tak przygotowane mięso natłuść lekko olejem, a następnie oprósz solą i pieprzem. Odłóż na co najmniej godzinę.
Pokrój boczek na małe kawałki. Umyj pieczarki i pokrój na plasterki. Obierz cebulę i pokrój w piórka.
Wysmaż na patelni boczek. Zdejmij z patelni i dołóż trochę oleju. Podsmaż cebulę i pieczarki. Pod koniec smażenia dopraw je solą i pieprzem. Połącz z boczkiem.
Zetrzyj ser Mimolette na tarce o grubych oczkach. Posiekaj natkę pietruszki.
Włącz piekarnik z funkcją grillowania. Nagrzej do 170°C. Filety z kurczaka ułóż na kratce piekarnika i wstaw na jego środkowy poziom. Pod spód podłóż blachę wyłożoną folią aluminiową. Grilluj mięso przez 25 minut.
Wyjmij mięso z piekarnika. Wyłącz funkcję grilla i podnieś temperaturę do 190°C.
Przełóż filety do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu każdego ułóż pieczarki z cebulą i boczkiem. Oprócz filety serem Mimolette i wstaw z powrotem do piekarnika. Zapiekaj przez 10 minut. Przed podaniem zapiekane filety z kurczaka oprósz natką pietruszki.