Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekane gniazdka makaronowe to pomysł na obiad, do którego nie potrzebujesz już żadnych dodatków. Idealnie sprawdzi się dla miłośników włoskich potraw, ale nie tylko.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2415
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4568
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1652
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 507
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2415
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4568
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1652
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 507
Składniki
Gniazdka makaronowe umieść w gorącej wodzie z solą na kilka minut, zanim zaczną się rozpadać. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym.
Cebulę obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij ją.
Dodaj mięso mielone, dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Smaż na średnim ogniu aż mięso się zarumieni. Dodaj pomidory z puszki i duś całość przez około 10 minut aż nadmiar płynu odparuje. Zdejmij z ognia i odstaw na chwilę.
W misce wymieszaj śmietanę z wodą i koncentratem pomidorowym. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Mieszaj aż uzyskasz jednolity sos.
W środek każdego gniazdka nałóż porcję farszu mięsnego. Całość zalej przygotowanym sosem, tak aby gniazdka były dobrze nawilżone. Posyp wierzch gniazdek tartym serem żółtym.
Nagrzej piekarnik do 180°C. Wstaw naczynie żaroodporne do piekarnika i piecz przez 30-35 minut pod przykryciem aż makaron zmięknie, a ser się roztopi i zarumieni. Potem zostaw jeszcze bez przykrycia na 5 minut.