Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekane pieczarki z kurczakiem to niezwykle smaczne i sycące danie, które można wzbogacić dodając ulubiony makaron. To danie podbije serca Twoich gości wystarczy kilka prostych składników, z których stworzysz wyborną potrawę idelaną na szybki obiad lub kolację.
naczynie żaroodporne 23 cm x 35 cm
Śledzie z pieczonymi ziemniakami, podane z kiszonym ogórkiem. To szybki posił...
Odsłon: 62
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4557
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 721
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 315
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14630
Śledzie z pieczonymi ziemniakami, podane z kiszonym ogórkiem. To szybki posił...
Odsłon: 62
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4557
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 721
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 315
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14630
Składniki
Z umytych i oczyszczonych pieczarek odcinamy nóżki i kroimy je na kawałki, kapelusze pieczarek kroimy na 4 części. Wędzonego kurczaka kroimy w większą kostkę. Umytą i osuszoną natkę pietruszki siekamy.
Na patelnię z rozpuszczonym masłem wrzucamy pokrojone pieczarki i smażymy je około 5 minut często mieszając, pod koniec smażenia pieczarki doprawiamy odrobiną soli oraz czarnym pieprzem. Następnie do pieczarek dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojonego kurczaka, wszystko mieszamy i smażymy około 3 minuty. Na końcu wrzucamy posiekaną natkę pietruszki, całość krótko podsmażamy, po czym zdejmujemy z ognia.
Na dno żaroodpornego naczynia posmarowanego tłuszczem przekładamy zawartość patelni i wszystko równomiernie rozprowadzamy. Wierzch zapiekanki posypujemy tartą mozzarellą. Tak przygotowane danie zapiekamy około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st.C.