Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekane pieczarki z kurczakiem to niezwykle smaczne i sycące danie, które można wzbogacić dodając ulubiony makaron. To danie podbije serca Twoich gości wystarczy kilka prostych składników, z których stworzysz wyborną potrawę idelaną na szybki obiad lub kolację.
naczynie żaroodporne 23 cm x 35 cm
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 846
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 816
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 73
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 846
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 816
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 73
Składniki
Z umytych i oczyszczonych pieczarek odcinamy nóżki i kroimy je na kawałki, kapelusze pieczarek kroimy na 4 części. Wędzonego kurczaka kroimy w większą kostkę. Umytą i osuszoną natkę pietruszki siekamy.
Na patelnię z rozpuszczonym masłem wrzucamy pokrojone pieczarki i smażymy je około 5 minut często mieszając, pod koniec smażenia pieczarki doprawiamy odrobiną soli oraz czarnym pieprzem. Następnie do pieczarek dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojonego kurczaka, wszystko mieszamy i smażymy około 3 minuty. Na końcu wrzucamy posiekaną natkę pietruszki, całość krótko podsmażamy, po czym zdejmujemy z ognia.
Na dno żaroodpornego naczynia posmarowanego tłuszczem przekładamy zawartość patelni i wszystko równomiernie rozprowadzamy. Wierzch zapiekanki posypujemy tartą mozzarellą. Tak przygotowane danie zapiekamy około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st.C.