Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekane pieczarki z kurczakiem to niezwykle smaczne i sycące danie, które można wzbogacić dodając ulubiony makaron. To danie podbije serca Twoich gości wystarczy kilka prostych składników, z których stworzysz wyborną potrawę idelaną na szybki obiad lub kolację.
naczynie żaroodporne 23 cm x 35 cm
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1728
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 15148
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 3864
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8934
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1728
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 15148
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 3864
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8934
Składniki
Z umytych i oczyszczonych pieczarek odcinamy nóżki i kroimy je na kawałki, kapelusze pieczarek kroimy na 4 części. Wędzonego kurczaka kroimy w większą kostkę. Umytą i osuszoną natkę pietruszki siekamy.
Na patelnię z rozpuszczonym masłem wrzucamy pokrojone pieczarki i smażymy je około 5 minut często mieszając, pod koniec smażenia pieczarki doprawiamy odrobiną soli oraz czarnym pieprzem. Następnie do pieczarek dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojonego kurczaka, wszystko mieszamy i smażymy około 3 minuty. Na końcu wrzucamy posiekaną natkę pietruszki, całość krótko podsmażamy, po czym zdejmujemy z ognia.
Na dno żaroodpornego naczynia posmarowanego tłuszczem przekładamy zawartość patelni i wszystko równomiernie rozprowadzamy. Wierzch zapiekanki posypujemy tartą mozzarellą. Tak przygotowane danie zapiekamy około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st.C.