Bez wyrabiania i wałkowania ciasta! Farsz z bryndzą w cieniusieńkim cieście filo.
Zapiekane pierogi ruskie
Składniki
- ciasto filo pół opakowania
- Ziemniaki 0,5 kg
- Ser biały 40 dag u mnie serek wiejski i bryndza pół na pół
- Cebula 2 szt
- sól i pieprz
- szczypior opcjonalnie
- olej do smażenia cebuli i oliwa do smarowania pierożków
- czarnuszka
Składniki
- ciasto filo pół opakowania
- Ziemniaki 0,5 kg
- Ser biały 40 dag u mnie serek wiejski i bryndza pół na pół
- Cebula 2 szt
- sól i pieprz
- szczypior opcjonalnie
- olej do smażenia cebuli i oliwa do smarowania pierożków
- czarnuszka

Etapy przygotowania
Ziemniaki ugotowałam dodałam do nich serek wiejski i 20 deko bryndzy. jeszcze lekko zrumieniona cebula pokrojona w kostkę , szczypior, sól i pieprz. Całość utłukłam.

Ciasto filo pocięłam na pasy. Farszu można nałożyć bardzo dużo- przecież nie wypłynie :) Ciasto nawet po złożeniu jest cieniusieńkie.

Pierożki ułozyłam na blasze z papierem do pieczenia. papier skropiłam odrobiną oliwy a pierożki posmarowałam oliwą z wierzchu. Pierożki posypałam czarnuszką. Piekłam je do zrumienienia według przepisu na opakowaniu, około 30 minut w 190 stopniach.

Przepis w Waszym wykonaniu (31)


Komentarze do przepisu (15)
Ostatnio komentowane przepisy

Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 221

Bułaczanka to tradycyjna kiszka z mięsem wieprzowym pochodząca z województwa...
Odsłon: 1433
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jogurt
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 10100
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, najlepsze jakie jadłam, nadziewane u...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
- Kremy
- Dżemy
- Rogaliki
Odsłon: 903
Ostatnio komentowane przepisy

Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 221

Bułaczanka to tradycyjna kiszka z mięsem wieprzowym pochodząca z województwa...
Odsłon: 1433
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jogurt
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 10100
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, najlepsze jakie jadłam, nadziewane u...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
- Kremy
- Dżemy
- Rogaliki
Odsłon: 903



Składniki
- ciasto filo pół opakowania
- Ziemniaki 0,5 kg
- Ser biały 40 dag u mnie serek wiejski i bryndza pół na pół
- Cebula 2 szt
- sól i pieprz
- szczypior opcjonalnie
- olej do smażenia cebuli i oliwa do smarowania pierożków
- czarnuszka
Ziemniaki ugotowałam dodałam do nich serek wiejski i 20 deko bryndzy. jeszcze lekko zrumieniona cebula pokrojona w kostkę , szczypior, sól i pieprz. Całość utłukłam.
Ciasto filo pocięłam na pasy. Farszu można nałożyć bardzo dużo- przecież nie wypłynie :) Ciasto nawet po złożeniu jest cieniusieńkie.
Pierożki ułozyłam na blasze z papierem do pieczenia. papier skropiłam odrobiną oliwy a pierożki posmarowałam oliwą z wierzchu. Pierożki posypałam czarnuszką. Piekłam je do zrumienienia według przepisu na opakowaniu, około 30 minut w 190 stopniach.
Świetne, poproszę :)
Super pomysł na pierogi inaczej.:)
Świetny pomysł ;-D
pieknie wygladaja! Doskonaly pomysl.
Takich jeszcze nie robiłam. Przepis zapisuje do wypróbowania:)