Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zapiekane skrzydełka na ostro"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 255
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 187
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 255
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 187
Składniki
W miseczce wymieszaj 2 łyżeczki ziół prowansalskich, 2 łyżeczki słodkiej papryki, płaską łyżkę soli, łyżeczkę mielonego pieprzu, 2 zmiażdżone ząbki czosnku oraz 2 łyżki oleju. Pastą natrzyj skrzydełka, nakryj i odstaw na 3 godziny.
W dużej brytfance lub naczyniu żaroodpornym rozsyp równo 2 szklanki ryżu, na nim rozłóż pokrojone w plasterki cebule. Na wierzchu ułóż skrzydełka.
W rondlu rozpuść kostkę masła, wlej 6 szklanek wody. Wsyp pół łyżeczki pieprzu, 2 łyżki wegety, łyżeczkę słodkiej papryki, ząbek czosnku, 2 łyżki cukru oraz keczup. Wymieszaj i zagotuj zalewy.
Sosem polej równomiernie skrzydełka. Wstaw naczynie z potrawą do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C i piecz godzinę, aż mięso oraz ryż będą już miękkie.
Upieczoną potrawę postaw z naczyniem na stół i podziel tak, by każdy otrzymał porcję skrzydełek, ryżu oraz cebuli. Podawaj je z sezonową surówką, np. z kapusty pekińskiej. Potrawę możesz przygrzać następnego dnia w piekarniku, po skro- pieniu jej niewielką ilością wody.
Porcje 10 80 min Cena 1,10 złKalorie 380 kcal
Przepis przysłała Sylwia Markuc z Myczkowic
Pachnące i pyszne dania
Gotuję, bo bardzo lubię i często eksperymentuję – mówi pani Sylwia.
Mieszka razem z rodziną w Myczkowicach pod Leskiem. Wywodzi się z rodziny kucharzy, więc łatwość gotowania ma w genach. Zarówno jej rodzice, jak i dziadkowie zajmowali się kucharzeniem. Z podobnej rodziny pochodzi jej mąż, Przemek. Nic dziwnego, że pani Sylwia skończyła szkołę gastronomiczną i gotuje z wielką przyjemnością, a pod bokiem ma wielu doświadczonych doradców. Młoda pani domu chętnie korzysta z rad rodziny, ale lubi poznawać także nowe smaki. Przyrządza więc często przepisy, które widziała w telewizji. Tworzy też własne autorskie potrawy ze składników, które akurat ma w lodówce lub piwnicy. Z sukcesem!Źródło: Bella Relaks