Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na enchilady – zapiekane tortille z papryczkami chili. Lubię kuchnię meksykańską, bo jest sycąca, pełna smaku i prosta. Tym razem na obiad proponuję zapiekane tortille z pikantnym nadzieniem z kurczaka, warzyw i fasoli w pomidorowym sosie. Podajcie je z odrobiną śmietany lub guacamole dla zrównoważenia ostrości papryczek.
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2112
Sałatka z szynką i selerem, bez ziemniaków. Lekka oryginalna sałatka z jarzyn...
Odsłon: 102
Polecam. Na co dzień i od święta.
Odsłon: 652
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 734
Proste ciasto mieszane rózgą, polane czekoladą, lekko korzenne, gotowe w godz...
Odsłon: 37
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2112
Sałatka z szynką i selerem, bez ziemniaków. Lekka oryginalna sałatka z jarzyn...
Odsłon: 102
Polecam. Na co dzień i od święta.
Odsłon: 652
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 734
Proste ciasto mieszane rózgą, polane czekoladą, lekko korzenne, gotowe w godz...
Odsłon: 37
Składniki
Dużą cebulę pokrój w cienkie półtalarki. Dużą papryką oczyść z nasion i pokrój w krótkie słupki. Połowę czosnku pokrój w drobne plasterki, a piersi kurczaka w plasterki o grubości około pół centymetra. Jeśli plasterki są zbyt duże, przekrój je na pół.
Na dużej patelni rozgrzej dwie łyżki oleju. Na gorący tłuszcz wyłóż cebulę, paprykę i czosnek. Warzywa smaż przez kilka minut na średnim ogniu, stale mieszając, aż wyraźnie zmiękną i lekko się skarmelizują.
Na podsmażone warzywa wyłóż pokrojone w paski piersi kurczaka i smaż je przez kilka minut, aż mięso nabierze złotego koloru. Kiedy to nastąpi, dodaj marynowane papryczki jalapeño, łyżkę słodkiej papryki, łyżeczkę papryki wędzonej, dwie solidne szczypty soli i mielonego czarnego pieprzu. Zawartość patelni wymieszaj do równego rozprowadzenia przypraw.
Dodaj puszkę czerwonej fasoli, posiekaną kolendrę i odrobinę passaty pomidorowej. Nadzienie ostatni raz wymieszaj, aż pomidory nawilżą wszystkie składniki, i zdejmij je z ognia.
Do reszty passaty dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i łyżeczkę cukru.
Podgrzej tortille pod przykryciem w mikrofali przez kilka sekund, żeby stały się bardziej elastyczne. Na każdą wyłóż ¼ nadzienia i uformuj w rulon lub złóż jak krokiety. Gotowe tortille układaj na talerzu łączeniem do dołu.
Na dno żaroodpornego naczynia wylej około ¾ sosu pomidorowego i rozprowadź go równo po całej powierzchni. Na sosie ułóż zawinięte enchilady, miejscem łączenia do dołu. Dzięki temu zachowają swój kształt i nie rozpadną się w trakcie pieczenia. Na ich wierzch wylej resztę sosu pomidorowego i równo rozprowadź go za pomocą łyżki tak, żeby pokrył każdą tortillę. Obficie posyp wszystko świeżo startym, żółtym serem.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, przez około 20 – 25 minut, aż ser się zapiecze i nabierze pięknego, złotego koloru.
Gotowe enchilady podawaj z dodatkiem kwaśnej śmietany lub guacamole, posypane odrobiną świeżej kolendry.
Smacznego!