Do góry

Dania główne Przepis na:

zapiekane ziemniaki

zapiekane ziemniaki

Autor:

Przepisów i artykułów: 349 Ocena: 2829

Dodano:

Odsłon: 411

Pokrojone w plastry ziemniaki, zapiekane w kremowym sosie czosnkowo-ziołowym.....

Składniki

  • ugotowane w całości ziemniaki - 1 kg
  • śmietana 30 % - 1 szklanka
  • czosnek - 3 ząbki
  • tymianek - kilka gałązek
  • tarty parmezan - pół szklanki
  • sól, pieprz
  • masło - 25 g
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
zapiekane ziemniaki

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Formę do zapiekania wysmarować masłem (można użyć jedno większe naczynie lub cztery mniejsze, jednoporcjowe).

  2. Ziemniaki pokroić w plastry, ułożyć warstwami w przygotowanym naczyniu.

  3. Do śmietany dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i listki tymianku. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem, polać ziemniaki.

  4. Wierzch zapiekanki posypać tartym parmezanem. Wstawić do piekarnika na 20-25 minut do zrumienienia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń