Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka.

Zapiekanka.

Autor:

Przepisów i artykułów: 210 Ocena: 878

Dodano:

Odsłon: 453

Dziś nie rosół jak u wszystkich bo miałam ochotę na coś innego tak więc zrobiłam :

Składniki

  • 900 g mięsa mielonego wieprzowego,
  • 0,5 łyżki soli,
  • 800 g ziemniaków,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • 1 jajko,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego,
  • 1 średnia cebula,
  • 5 łyżek oleju,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 2 łyżki pasty pomidorowej,
  • 1,5 szklanki wody.
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać i umyć.

  2. Cebulę podsmażyć na dwóch łyżkach oleju na rumiano.

  3. Mięso mielone na grubym sitku dodać do miski dodać jajko, bułkę tartą, pieprz oraz podsmażoną wystudzoną cebulę

  4. I wszystko razem wymieszać za pomocą ręki.

  5. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, formować z mięsa większe pulpety, obłożyć ziemniakami, mogą być dwie warstwy.

  6. Ziemniaki już w naczyniu obsypać solą i pieprzem cytrynowym.

  7. W drugiej misce zrobić sos ze śmietany, wody i pasty pomidorowej (pastę zrobiłam z pomidorów koktajlowych swoich) dosolić do smaku.

  8. Zalać zapiekankę sosem przykryć folią aluminiową i wstawić do zimnego piekarnika nastawić na 200 stopni i piec godzinę, po tym czasie piekarnik nastawić na 230 i piec nadal pod folią 45 minut.

  9. Następnie piekarnik nastawić na 250 stopni odkryć folię i piec jeszcze 30 minut.

  10. Podałam z papryką posoloną i obsypaną natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń