Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś nie rosół jak u wszystkich bo miałam ochotę na coś innego tak więc zrobiłam :
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 923
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1049
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 2096
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 923
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1049
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 2096
Składniki
Ziemniaki obrać i umyć.
Cebulę podsmażyć na dwóch łyżkach oleju na rumiano.
Mięso mielone na grubym sitku dodać do miski dodać jajko, bułkę tartą, pieprz oraz podsmażoną wystudzoną cebulę
I wszystko razem wymieszać za pomocą ręki.
Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, formować z mięsa większe pulpety, obłożyć ziemniakami, mogą być dwie warstwy.
Ziemniaki już w naczyniu obsypać solą i pieprzem cytrynowym.
W drugiej misce zrobić sos ze śmietany, wody i pasty pomidorowej (pastę zrobiłam z pomidorów koktajlowych swoich) dosolić do smaku.
Zalać zapiekankę sosem przykryć folią aluminiową i wstawić do zimnego piekarnika nastawić na 200 stopni i piec godzinę, po tym czasie piekarnik nastawić na 230 i piec nadal pod folią 45 minut.
Następnie piekarnik nastawić na 250 stopni odkryć folię i piec jeszcze 30 minut.
Podałam z papryką posoloną i obsypaną natką pietruszki.