Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka dwusmakowa pod beszamelem

Zapiekanka dwusmakowa pod beszamelem

Autor:

Przepisów i artykułów: 577 Ocena: 11612

Dodano:

Odsłon: 503

Zapiekanka w wersji mięsno warzywnej i szpinakowej dla wegetarian..

Składniki

  • makaron, u mnie opakaowanie kaneloni
  • Farsz mięsny: Mięso mielone dowolne 250g
  • Cebula i czosnek 2 ząbki
  • sól i pieprz
  • sproszkowane suszone grzyby 1 łycha
  • Kapusta pekińska opcjonalnie
  • Farsz szpinakowy: Szpinak opakowanie mrozony lub świeży
  • ser feta 100g
  • czosnek 2 ząbki, gałkła muszkatałowa i pieprz
  • Beszamel: łyżka masła
  • mąka dwie łyżki
  • mleko 1 szklanka
  • ser żółty i żółtko opcjonalnie
  • sól i gałka muszkatałowa i pieprz
  • oliwa/ / olej do posmarowania foremki i smażenia
  • sos pomidorowy
  • brokuł i por opcjonalnie
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Nie mogłam się zdecydować z którym farszem zrobić zapiekankę więc zrobiłam z dwoma :)

    Farsz szpinakowy: Na łyżce oliwy delikatnie podsmażyłam pokrojony ząbek czosnku i dodałam opakowanie rozmrożonego szpinaku, można dodać zamrożony tylko dłużej się czeka. Po paru minutach kończę smażenie i dodaję fetę, wyciśnięty ząbek czosnku, gałkę i pieprz. Gotowe!

  2. Farsz mięsny: na patelni podsmażyłam pokrojoną w kostkę cebulę, gdy się zeszkli dodałam mięso mielone- u mnie jagnięcina, która uwielbiam. Po chwili dodałam kilka pokrojonych liści kapusty pekińskiej aby farsz był bardziej warzywny. Gdy mięso się usmażyło dodałam sproszkowane grzyby sól, pieprz i szklankę wody. Można zrobić też wersje pomidorową.
    Smażyłam całość jeszcze około 15 minut tak aby wszytko było dobrze zmiękło i zeby smaki się połączyły. Gotowe!

  3. Beszamel: w rondelku na małym ogniu podgrzewam masło, dodaje makę i od tej pory stale mieszam zawartość. Gdy mąka sie przesmaży około 2 minut dolewam stopniowo mleko i przyprawy- sól i gałkę muszkatałową. Miałam ochotę na beszamel serowy wiec dodałam jeszcze 10 dag startego sera. po rozpuszczeniu sera wyłączyłam ogień i dodałam jeszcze żółtko aby beszamel "stał".

  4. W wysmarowanej foremce układam podgotowany makaron, farsze i znowu makaron, w swojej wersji użyłam cannelloni, wiec farsz włożyłam do rurek. Zapiekankę udekorowałam brokułami, na środek wylałam beszamel a na boki sos pomidorowy. Nie byłabym sobą gdybym jeszcze nie dodała innych warzyw, dodałam podgotowanego pora.

  5. Zapiekankę piekłam przez 30 minut w 180 stopniach przykrytą papierem do pieczenia i dodatkowe 15 minut już odsłoniętą. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (30)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bozka44 17 lutego 2018 Ojej Fafiatko, FIU FIU jaki przepis!! Troche sie napracowalas. Extra !!! Odpowiedzi: 7 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 17 lutego 2018 Ufff..ale się zmęczyłam nim doczłapałam do Ciebie ha ha...
Super pomysł i ekstra smaczny:)
Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 17 lutego 2018 Nie no, ja wysiadam ;) Ależ pyszna zapiekanka, super :D
Hmmm, ciekawe jakby wyszła z naszym kozim serem, bo mamy go jeszcze b.dużo :)
Odpowiedzi: 8 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Dolcevita-in-my-kitchen 17 lutego 2018 Wyglada przepieknie i pewnie tak pachnie. I jeszcze ten szpinaczek. Pycha :-) Odpowiedzi: 5 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń