Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka w wersji mięsno warzywnej i szpinakowej dla wegetarian..
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 316
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 2462
Przepis dnia
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 4816
Nigdy nie zapiekalam jajka w piekarniku, a dziś wypróbowałam, czy tak można i...
Odsłon: 107
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1572
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 316
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 2462
Przepis dnia
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 4816
Nigdy nie zapiekalam jajka w piekarniku, a dziś wypróbowałam, czy tak można i...
Odsłon: 107
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1572
Składniki
Nie mogłam się zdecydować z którym farszem zrobić zapiekankę więc zrobiłam z dwoma :) Farsz szpinakowy: Na łyżce oliwy delikatnie podsmażyłam pokrojony ząbek czosnku i dodałam opakowanie rozmrożonego szpinaku, można dodać zamrożony tylko dłużej się czeka. Po paru minutach kończę smażenie i dodaję fetę, wyciśnięty ząbek czosnku, gałkę i pieprz. Gotowe!
Farsz mięsny: na patelni podsmażyłam pokrojoną w kostkę cebulę, gdy się zeszkli dodałam mięso mielone- u mnie jagnięcina, która uwielbiam. Po chwili dodałam kilka pokrojonych liści kapusty pekińskiej aby farsz był bardziej warzywny. Gdy mięso się usmażyło dodałam sproszkowane grzyby sól, pieprz i szklankę wody. Można zrobić też wersje pomidorową. Smażyłam całość jeszcze około 15 minut tak aby wszytko było dobrze zmiękło i zeby smaki się połączyły. Gotowe!
Beszamel: w rondelku na małym ogniu podgrzewam masło, dodaje makę i od tej pory stale mieszam zawartość. Gdy mąka sie przesmaży około 2 minut dolewam stopniowo mleko i przyprawy- sól i gałkę muszkatałową. Miałam ochotę na beszamel serowy wiec dodałam jeszcze 10 dag startego sera. po rozpuszczeniu sera wyłączyłam ogień i dodałam jeszcze żółtko aby beszamel "stał".
W wysmarowanej foremce układam podgotowany makaron, farsze i znowu makaron, w swojej wersji użyłam cannelloni, wiec farsz włożyłam do rurek. Zapiekankę udekorowałam brokułami, na środek wylałam beszamel a na boki sos pomidorowy. Nie byłabym sobą gdybym jeszcze nie dodała innych warzyw, dodałam podgotowanego pora.
Zapiekankę piekłam przez 30 minut w 180 stopniach przykrytą papierem do pieczenia i dodatkowe 15 minut już odsłoniętą. Smacznego!