Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka w wersji mięsno warzywnej i szpinakowej dla wegetarian..
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 486
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 825
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 486
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 825
Składniki
Nie mogłam się zdecydować z którym farszem zrobić zapiekankę więc zrobiłam z dwoma :) Farsz szpinakowy: Na łyżce oliwy delikatnie podsmażyłam pokrojony ząbek czosnku i dodałam opakowanie rozmrożonego szpinaku, można dodać zamrożony tylko dłużej się czeka. Po paru minutach kończę smażenie i dodaję fetę, wyciśnięty ząbek czosnku, gałkę i pieprz. Gotowe!
Farsz mięsny: na patelni podsmażyłam pokrojoną w kostkę cebulę, gdy się zeszkli dodałam mięso mielone- u mnie jagnięcina, która uwielbiam. Po chwili dodałam kilka pokrojonych liści kapusty pekińskiej aby farsz był bardziej warzywny. Gdy mięso się usmażyło dodałam sproszkowane grzyby sól, pieprz i szklankę wody. Można zrobić też wersje pomidorową. Smażyłam całość jeszcze około 15 minut tak aby wszytko było dobrze zmiękło i zeby smaki się połączyły. Gotowe!
Beszamel: w rondelku na małym ogniu podgrzewam masło, dodaje makę i od tej pory stale mieszam zawartość. Gdy mąka sie przesmaży około 2 minut dolewam stopniowo mleko i przyprawy- sól i gałkę muszkatałową. Miałam ochotę na beszamel serowy wiec dodałam jeszcze 10 dag startego sera. po rozpuszczeniu sera wyłączyłam ogień i dodałam jeszcze żółtko aby beszamel "stał".
W wysmarowanej foremce układam podgotowany makaron, farsze i znowu makaron, w swojej wersji użyłam cannelloni, wiec farsz włożyłam do rurek. Zapiekankę udekorowałam brokułami, na środek wylałam beszamel a na boki sos pomidorowy. Nie byłabym sobą gdybym jeszcze nie dodała innych warzyw, dodałam podgotowanego pora.
Zapiekankę piekłam przez 30 minut w 180 stopniach przykrytą papierem do pieczenia i dodatkowe 15 minut już odsłoniętą. Smacznego!