Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka wzorowana na tradycyjnych gołąbkach. Dobrze przyprawiony mięsny farsz z ryżem i pieczarkami oraz jędrne, słodkie liście kapusty utrzymujące właściwy kształt zapiekanki to połączenie idealne. Gęsty, lekko słodki sos pomidorowy świetnie podkreśla smak pozostałych składników. Sycące danie dla całej rodziny :)
pyszne danie o smaku tradycyjnych gołąbków............SMACZNEGO!!!
Odsłon: 1767
Były oszukane gołąbki, teraz przyszedł czas na mniej zajmującą czas alternaty...
Odsłon: 8642
Delikatne mięso z polędwiczek wieprzowych z dodatkiem pieczarek oraz cebulki,...
Odsłon: 953
Plastry z karczku doprawione solą i ziołowym pieprzem duszone z cebulą i sele...
Odsłon: 22
Dzisiaj zapraszam na szybką, smaczną, efektowną i zdrową przekąskę, która ide...
Odsłon: 194
Delikatne mięso z polędwiczek wieprzowych z dodatkiem pieczarek oraz cebulki,...
Odsłon: 953
Plastry z karczku doprawione solą i ziołowym pieprzem duszone z cebulą i sele...
Odsłon: 22
Dzisiaj zapraszam na szybką, smaczną, efektowną i zdrową przekąskę, która ide...
Odsłon: 194
Składniki
Z kapusty wykroić głąb. Ściągać po jednym liściu. Z liści wykroić zdrewniałe, twarde części lub lekko rozbić je tłuczkiem. Liście sparzyć gotując je we wrzącej wodzie kilka minut. Odcedzić. Na oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać pokrojone w półplasterki pieczarki. Smażyć do odparowania wody. Dodać mięso mielone, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, majeranek i koncentrat. Wszystko chwilę poddusić. Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i dodać do mięsa i pieczarek. Całość wymieszać. Sos: W rondlu zagotować bulion z przecierem pomidorowym i koncentratem, doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i cukrem. Gotować do zredukowania się płynu i zagęszczenia sosu. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Spód polać kilkoma łyżkami sosu. Ułożyć warstwę z liści kapusty, dodać 1/2 ryżu z mięsem, kolejną warstwę kapusty, odrobinę sosu oraz pozostałą część farszu. Na farszu położyć liście kapusty, kilka łyżek sosu oraz starty, żółty ser. Zapiekankę wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez ok. 35-45 minut, do ładnego zarumienienia się wierzchu. Kroić po lekkim przestudzeniu. Podawać z pozostałym sosem pomidorowym.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Bitki z karczku, ziemniaki i korniszony.
Dania główne
Czas grillowania.
Dania główne
Grillowana karkówka z ziemniaczkami
Dania główne
Szybki obiad
Bitki z karczku, ziemniaki i korniszony.
Plastry z karczku doprawione solą i ziołowym pieprzem duszone z cebulą i sele...
Odsłon: 22
Czas grillowania.
Słoneczna pogoda, ciepłe dni, sprzyjają spędzaniu wolnego czasu na świeżym po...
Odsłon: 52