Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka wzorowana na tradycyjnych gołąbkach. Dobrze przyprawiony mięsny farsz z ryżem i pieczarkami oraz jędrne, słodkie liście kapusty utrzymujące właściwy kształt zapiekanki to połączenie idealne. Gęsty, lekko słodki sos pomidorowy świetnie podkreśla smak pozostałych składników. Sycące danie dla całej rodziny :)
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5069
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13653
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5899
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7716
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5069
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13653
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5899
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7716
Składniki
Z kapusty wykroić głąb. Ściągać po jednym liściu. Z liści wykroić zdrewniałe, twarde części lub lekko rozbić je tłuczkiem. Liście sparzyć gotując je we wrzącej wodzie kilka minut. Odcedzić. Na oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać pokrojone w półplasterki pieczarki. Smażyć do odparowania wody. Dodać mięso mielone, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, majeranek i koncentrat. Wszystko chwilę poddusić. Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i dodać do mięsa i pieczarek. Całość wymieszać. Sos: W rondlu zagotować bulion z przecierem pomidorowym i koncentratem, doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i cukrem. Gotować do zredukowania się płynu i zagęszczenia sosu. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Spód polać kilkoma łyżkami sosu. Ułożyć warstwę z liści kapusty, dodać 1/2 ryżu z mięsem, kolejną warstwę kapusty, odrobinę sosu oraz pozostałą część farszu. Na farszu położyć liście kapusty, kilka łyżek sosu oraz starty, żółty ser. Zapiekankę wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez ok. 35-45 minut, do ładnego zarumienienia się wierzchu. Kroić po lekkim przestudzeniu. Podawać z pozostałym sosem pomidorowym.