Do góry

Dania główne Przepis na:

zapiekanka golabkowa

Przepis dnia 2012-12-09
zapiekanka golabkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 168 Ocena: 4923

Dodano:

Odsłon: 44776

Pyszny smak polskich golabkow, ale w nieco innej formie.

Składniki

  • kapusta biala, srednia glowka
  • mieso mielone mieszane, 400g
  • ryz bialy, 100g
  • pomidory, 2 szt
  • cebula, 2 szt
  • gesty sok pomidorowy, 200 ml
  • olej, 1 lyzka
  • sol, pieprz, slodka mielona papryka, wg uznania
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
zapiekanka golabkowa

Przygotowanie

  1. Z kapusty wyciac glab, wlozyc ja do garnka, zalac woda i zagotowac-gotowac ja na wolnym ogniu ok 10 minut. Po tym czasie wyjac kapuste z wody i wystudzic ja. Z zimnej kapusty sciagac liscie, wyciac twarde czesci i odlozyc je na bok.

  2. Cebule posiekac, podlac 4 lyzkami wody i dusic na wolnym ogniu. Dodac mieso i przyprawy, smazyc na wolnym ogniu ok 10 minut. Po tym czasie dodac sparzone i obrane ze skorki pomidory (pokrojone w kostke) i wyplukany w zimnej wodzie, surowy ryz. Smazyc ok 2 minut i zdjac z ognia.

  3. Okragla blache lub naczynie zaroodpone ( u mnie srednicy 24 cm) posmarowac cienko olejem, na dno polozyc liscie kapusty (tyle, by zakryly dni), na to wylozyc 1/3 czesc miesa, na to znow liscie kapusty, i tak do momentu wykorzystania calej masy miesnej. Ostania warstwa musza byc liscie kapusty. Naczynie przykryc folia aluminiowa lub pokrywka, wstawic do piekarnika nagrzanego do 180stopni i piec ok 40 min. Po tym czasie zdjac folie, zapiekanke naciac w kilku miejscach i zalac sokiem pomidorowym. Zapiec jeszcze ok 10-15 min, juz bez przykrycia. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 06 grudnia 2012 uwielbiam gołąbki ,twoją zapiekankę chętnie spałaszuję.Wygląda bardzo zachęcająco.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kstr54 05 grudnia 2012 TO danie jest SUPER!! najepsze na swiecie robi moja siostra !! uwielbiam,choc mnie nie tak wychodzi--- nie wiem od czgo to zalezyniby tak samo a inaczej,ale tez dobre, dzieki za przypomienie tej potrawy,pozdrawiam

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń