Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gołąbki to danie kuchni polskiej, bez których wielu z nas nie wyobraża sobie obiadu, czy rodzinnych spotkań, niestety jest to danie bardzo czasochłonne. Dzięki zapiekance gołąbkowej możemy raczyć się smakiem gołąbków bez ciężkiej pracy.
Poszatkowaną kapustę białą dajemy do dużego garnka i zalewamy wodą, dodajemy 1 łyżeczkę soli i zagotowujemy około 15 minut, ma być taka lekko al'dente. Kapustę odcedzamy z wody najlepiej na durszlaku.
Ryż gotujemy, odcedzamy z wody i dajemy do miski, cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle, dodajemy do ryżu, dodajemy też mięso, sól, pieprz paprykę słodką i przyprawę do wieprzowiny (opcjonalnie)
wszystko mieszamy.
SOS
Do garnka dajemy 250 ml rosołu, koncentrat pomidorowy, wodę, majeranek (około 1 łyżeczkę) łyżkę mąki, sol, pieprz i wszystko zagotowujemy mieszając-minimalnie zgęstnieje.
SKŁADANIE ZAPIEKANKI
Na dno naczynia dajemy warstwę kapusty
polewamy ją kilkoma łyżkami sosu,
wykładamy połowę mięsa z ryżem-wyrównujemy,
znów dajemy kilka łyżek sosu, następnie drugą warstwę kapusty,
kilka łyżek sosu-resztę mięsa z ryżem-wyrównujemy, dajemy trzecią warstwę kapusty i sos (zostawiamy trochę sosu by polać zapiekankę jak się upiecze)
Naczynie przykrywamy i pieczemy zapiekankę około 40 minut w temp 180 stopni.
Wyciągamy z piekarnika polewamy resztą sosu i zostawiamy chwilę do lekkiego przestudzenia (wtedy lepiej się kroi)
Witam serdecznie, sezon na cukinię w pełni więc chciałabym zaproponować przep...
Odsłon: 19750
Przepis na smaczne spaghetti bez mięsa.
Odsłon: 1968
Lekka i smaczna sałatka idealna na różne okazje może zastąpić danie obiadowe,...
Odsłon: 2652
Pyszna sałatka którą bardzo lubi moja córka chodź nie jest wegetarianką bard...
Odsłon: 33
Pyszne, proste w przygotowaniu i bardzo ste żeberka.
Odsłon: 167
Polecam bardzo smaczną sałatkę ze śledzi al -matias z suszonymi pomidorami w...
Odsłon: 26
Lekka i smaczna sałatka idealna na różne okazje może zastąpić danie obiadowe,...
Odsłon: 2652
Pyszna sałatka którą bardzo lubi moja córka chodź nie jest wegetarianką bard...
Odsłon: 33
Pyszne, proste w przygotowaniu i bardzo ste żeberka.
Odsłon: 167
Polecam bardzo smaczną sałatkę ze śledzi al -matias z suszonymi pomidorami w...
Odsłon: 26
Składniki
Poszatkowaną kapustę białą dajemy do dużego garnka i zalewamy wodą, dodajemy 1 łyżeczkę soli i zagotowujemy około 15 minut, ma być taka lekko al'dente. Kapustę odcedzamy z wody najlepiej na durszlaku.
Ryż gotujemy, odcedzamy z wody i dajemy do miski, cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle, dodajemy do ryżu, dodajemy też mięso, sól, pieprz paprykę słodką i przyprawę do wieprzowiny (opcjonalnie) wszystko mieszamy.
SOS Do garnka dajemy 250 ml rosołu, koncentrat pomidorowy, wodę, majeranek (około 1 łyżeczkę) łyżkę mąki, sol, pieprz i wszystko zagotowujemy mieszając-minimalnie zgęstnieje.
SKŁADANIE ZAPIEKANKI Na dno naczynia dajemy warstwę kapusty polewamy ją kilkoma łyżkami sosu, wykładamy połowę mięsa z ryżem-wyrównujemy,
znów dajemy kilka łyżek sosu, następnie drugą warstwę kapusty,
kilka łyżek sosu-resztę mięsa z ryżem-wyrównujemy, dajemy trzecią warstwę kapusty i sos (zostawiamy trochę sosu by polać zapiekankę jak się upiecze)
Naczynie przykrywamy i pieczemy zapiekankę około 40 minut w temp 180 stopni. Wyciągamy z piekarnika polewamy resztą sosu i zostawiamy chwilę do lekkiego przestudzenia (wtedy lepiej się kroi)
Przepisy Dania główne
Dania główne
Kotlety schabowe zapiekane z pieczarkami i serem
Dania główne
Zapiekanka tostowa
Dania główne
Potrawka z kiełbaski
Dania główne
Kotlety mielone Magdy Gessler
Kotlety schabowe zapiekane z pieczarkami i serem
Moje dzisiejsze kotlety schabowe to kotlety z pieczarkami i serem. Kotleciki...
Odsłon: 135
Zapiekanka tostowa
Banalna i bardzo szybka! Super smakuje z ketchupem.
Odsłon: 148