Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gołąbki to danie kuchni polskiej, bez których wielu z nas nie wyobraża sobie obiadu, czy rodzinnych spotkań, niestety jest to danie bardzo czasochłonne. Dzięki zapiekance gołąbkowej możemy raczyć się smakiem gołąbków bez ciężkiej pracy.
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231795
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4973
To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 36457
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231795
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4973
To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 36457
Składniki
Poszatkowaną kapustę białą dajemy do dużego garnka i zalewamy wodą, dodajemy 1 łyżeczkę soli i zagotowujemy około 15 minut, ma być taka lekko al'dente. Kapustę odcedzamy z wody najlepiej na durszlaku.
Ryż gotujemy, odcedzamy z wody i dajemy do miski, cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle, dodajemy do ryżu, dodajemy też mięso, sól, pieprz paprykę słodką i przyprawę do wieprzowiny (opcjonalnie) wszystko mieszamy.
SOS Do garnka dajemy 250 ml rosołu, koncentrat pomidorowy, wodę, majeranek (około 1 łyżeczkę) łyżkę mąki, sol, pieprz i wszystko zagotowujemy mieszając-minimalnie zgęstnieje.
SKŁADANIE ZAPIEKANKI Na dno naczynia dajemy warstwę kapusty polewamy ją kilkoma łyżkami sosu, wykładamy połowę mięsa z ryżem-wyrównujemy,
znów dajemy kilka łyżek sosu, następnie drugą warstwę kapusty,
kilka łyżek sosu-resztę mięsa z ryżem-wyrównujemy, dajemy trzecią warstwę kapusty i sos (zostawiamy trochę sosu by polać zapiekankę jak się upiecze)
Naczynie przykrywamy i pieczemy zapiekankę około 40 minut w temp 180 stopni. Wyciągamy z piekarnika polewamy resztą sosu i zostawiamy chwilę do lekkiego przestudzenia (wtedy lepiej się kroi)