Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka gyros z ziemniakami łączy smak klasycznej zapiekanki ziemniaczanej i charakterystyczne nuty przyprawy gyros. Przygotuj ją na rodzinny obiad lub kolację, a stanie się ulubionym daniem twoich domowników. Główną zaletą zapiekanki jest to, że samo przygotowywanie zajmuje niewiele czasu. Cała reszta to czas pieczenia, a ty możesz zając się innymi potrawami lub sprzątaniem kuchni.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5620
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 936
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 239
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27135
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 62
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5620
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 936
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 239
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27135
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 62
Składniki
Ziemniaki i marchewki ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Następnie wystudź warzywa, obierz i pokrój w plasterki. Pieczarki umyj i odetnij brudne końcówki, a następnie pokrój w plasterki. Cebulę obierz i poszatkuj w drobną kostkę.
Na patelni rozpuść tłuszcz i podsmaż na nim mięso z dodatkiem przyprawy gyros. Odłóż na talerz. Na tej samej patelni zeszklij cebulkę i dorzuć pieczarki. Poczekaj, aż grzyby puszczą sok i płyn odparuje.
W małym rondelku na średnim ogniu roztop masło, następnie dodaj mąkę i szczyptę soli. Mieszaj ciągle przez 1 minutę, aby uzyskać jednolitą masę. Po czym dodaj mleko i mieszaj, aby powstał gęsty sos. Zdejmij z ognia, dodaj starty na małych oczkach ser i wymieszaj, by ser się roztopił.
Naczynie żaroodporne lub foremkę do pieczenia nasmaruj masłem i wylej łyżkę sosu beszamelowego. Na to wyłóż pierwszą warstwę ziemniaków, warstwę marchewek, pieczarek i podsmażonego mięsa. Wylej porcję sosu beszamelowego i powtórz warstwowe układanie składników, aż do ich wykończenia. Na górnej warstwie powinny znaleźć się ziemniaki. Wstaw formę z zapiekanką do pieca na 20 minut i piecz w 180°C. Po wyjęciu odczekaj 10 minut i dopiero wtedy krój zapiekankę. Dzięki temu uzyskasz bardziej zwarte fragmenty.