Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z ziemniakami i pieczarkami w śmietanie z jajami
        
        
        
            wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231675
            Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4919
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 36161
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1370
            wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231675
            Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4919
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 36161
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1370
        
        
                Składniki
Generalnie można użyć ulubionych warzyw, podstawą jest wybranie wypełniacza- ziemniaków, warzywa przewodniego- kalafior i smacznego sosu. Obrałam ziemniaki, pokroiłam w plastry, marchew w grubsze plastry i ugotowałam je w osolonej wodzie. Brokuły i kalafior gotowałam w osolonej wodzie 5 minut i zostawiłam w wodzie jeszcze 10 minut. Pieczarki starłam na tarce, najpierw usmażyłam cebulę potem dodałam starte pieczarki i miałam jeszcze cukinię. Usmażyłam całość, aż woda odparowała, dodałam serek topiony odrobinę wody i rozpuściłam go- utworzy sos serowy. Sos pieczarkowy doprawiłam solą i pieprzem. Zrobiłam sos do zalania warzyw. Wymieszałam jaja ze śmietaną i połową sera. Dodałam pieprz, sól, gałkę, zioła prowansalskie i czosnek.
W wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym ułożyłam warstwę ziemniaków i kalafiorów. Warstwę polałam sosem śmietanowo jajecznym.
Ułożyłam kolejna warstwę ziemniaków, kalafiora i marchwi.
Wyłozyłam na nią sos pieczarkowy z cukinią.
Na wierzchu ułożyłam ostatnie warzywa.
Polałam jeszcze raz sosem śmietanowo jajecznym i posypałam żółtym serem. Całość zapiekałam w 175 stopniach przez godzinę. Najpierw zapiekankę przykryłam papierem do pieczenia, żeby ser się nie spalił, na 10 minut przed końcem pieczenia zdjęłam papier.
Smacznego :)