Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczna wołowina, blanszowany kalafior i bogaty sos beszamelowy to połączenie, które po prostu musi się udać! Zapiekanka kalafiorowa z mięsem to świetny sposób na przemycenie tego – często - nielubianego przez dzieci warzywa. Potrawa podana zaraz po wyjęciu z piekarnika, z chrupiącą i złocistą skórką jest idealną propozycją na rodzinny obiad.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6582
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6582
Składniki
Z kalafiora odetnij różyczki, a jeśli są za duże – pokrój je na mniejsze części. Wrzuć kalafior do wody z łyżką soli lub octu i zostaw na kilka minut, po czym opłucz. Ugotuj różyczki w osolonej wodzie lub na parze, aby były półtwarde.
Na dużej patelni rozgrzej olej, po czym wrzuć obraną i drobno posiekaną cebulkę oraz startą na tarce jarzynowej marchewkę. Przesmażaj ok. 10 minut na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Zwiększ ogień, dodaj mieloną wołowinę. Smaż mieszając i rozbijaj mięso drewnianą łyżką, aż równomiernie się zarumieni. Następnie dodaj mąkę, wymieszaj, a po 2 minutach wlej na patelnię bulion, dosyp przyprawy, sól oraz pieprz. Doprowadź mięsną mieszankę do wrzenia, następnie zmniejsz i gotuj ok. 5 minut, aż sos zgęstnieje.
Przygotuj sos. W garnku wymieszaj mleko, miękkie masło, mąkę, gałkę muszkatołową, sól oraz pieprz i wymieszaj do uzyskania jednorodnej konsystencji. Następnie przenieś rondel na kuchenkę i gotuj, stale mieszając, aż otrzymasz gładki, gęsty beszamel.
Naczynie do zapiekania nasmaruj masłem, następnie wlej mięsny farsz, ułóż na nim różyczki kalafiora i zalej całość sosem beszamelowym. Wierzch zapiekanki możesz posypać bułką tartą lub żółtym serem. Zamknij naczynie pokrywą i wstaw do pieca nagrzanego do 200°C na 20-25 minut. Upieczone danie wyjmij z pieca, odłóż pokrywę i pozwól daniu lekko przestygnąć. Zapiekankę kalafiorową podawaj bezpośrednio z brytfanki.