Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka karpacka przypadnie do gustu wszystkim, którzy lubią połączenie tradycyjnego smaku ziemniaków ze słonym boczkiem wędzonym oraz warzywami.
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 349
Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki...
Odsłon: 2438
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 349
Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki...
Odsłon: 2438
Składniki
Ziemniaki obierz i pokrój na drobne plastry. Najlepiej zrobić to cienko z pomocą noża albo mandoliny. Umieść w misce, posól je dokładnie z każdej strony.
Pieczarki posiekaj w plasterki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Wymieszaj energicznie śmietanę z jajkami, dodaj przyprawy, sól i pieprz oraz ser. Połącz składniki.
Blaszkę wysmaruj masłem. Ułóż część ziemniaków, następnie plastry boczku, cebulę i pieczarki. Wlej odrobinę sosu. Ułóż następną warstwę. Zakończ ziemniakami. Polej resztą sosu.
Zapiekankę piecz w 180 stopniach Celsjusza, najpierw pod przykryciem przez 20 minut, a potem bez pokrywki przez kolejne 40 minut.