Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Brakuje ci pomysłu na obiad? Zapiekanka kebabowa będzie idealnym rozwiązaniem twojego problemu. Nie dość, że jest smaczna, niedroga i sycąca to jeszcze stanowi doskonałą propozycję dla zabieganych osób, które muszą szybko przygotować obiad dla całej rodziny. Koniecznie zapisz sobie przepis, bo będziesz do niego często powracać.
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 137
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 361
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 137
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 361
Składniki
Zacznij od przygotowania kurczaka. Pozbądź się błonek, pokrój w drobną kostkę, a następnie obtocz w przyprawie gyros. Podsmaż kurczaka na patelni z odrobiną tłuszczu i odstaw.
Papryki umyj pod bieżącą wodą, a następnie pokrój w paski, pozbywając się gniazd nasiennych.
Cebulę również przemyj, posiekaj w kostkę.
To samo zrób z porem. Białą i jasnozieloną część umyj pod bieżącą wodą, osusz, a następnie pokrój w półplasterki.
Na patelni, na której wcześniej się smażyło mięso, podsmaż papryki, cebulę i por. Nie musisz dusić warzyw długo, wystarczy chwilę je zeszklić.
Umyj kapustę pekińską, odkrój liście i posiekaj je drobno.
Kukurydzę odlej z zalewy.
Ogórki kiszone pokrój w drobną kostkę.
W małej misce wymieszaj ketchup, majonez i jogurt naturalny.
Czosnek obierz ze skorupki i przeciśnij przez praskę. Dodaj do wcześniej wymieszanych składników na sos. Posól całość i popieprz.
Przygotuj głębokie naczynie żaroodporne. Na dnie rozsmaruj odrobinę sosu.
Ułóż w naczyniu po połowie porcji: kurczaka, kapustę pekińską, kukurydzę, ogórki kiszone, paprykę z cebulą i porem. Rozsmaruj część sosu.
Powtórz układanie składników tak jak poprzednio, zaczynając od kurczaka, a kończąc na papryce, cebuli i porze. Na wierzch wyłóż pozostały sos i opcjonalnie posyp tartym serem.
Zapiekaj w piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach bez termoobiegu.