Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zapiekanka makaronowa"
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1893
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 1744
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 108
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 65
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1893
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 1744
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 108
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 65
Składniki
Makaron ugotuj w osolonym wrzątku. Osącz i ostudź. Brukselki oraz fasolkę szparagową umyj. Głąb w każdej brukselce natnij w kształt litery X. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki (zdejmij z nich tylko skórkę). Obie cebule posiekaj w drobną kostkę.
Do garnka włóż fasolkę, zalej wodą, dodaj odrobinę cukru oraz soli i gotuj do miękkości. Schłodź w zimnej wodzie i osącz na sicie. W osobnym garnku z dodatkiem szczypty soli i cukru ugotuj brukselkę (ok. 5 min), potem schłodź w zimnej wodzie i osącz. 3. Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę. Następnie dodaj pokrojone pieczarki i smaż chwilę razem. Na koniec dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
Do dużej miski włóż makaron, brokuły, fasolkę oraz przesmażone pieczarki, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem. Włóż do niego makaron wraz z warzywami i zalej śmietanką wymieszaną z jajkami.
Wierzch posyp pokrojonym w kostkę serem mozzarella lub startym żółtym serem. Zapiekaj w 180°C przez 20-25 min. Udekoruj listkami oregano i ziarenkami czerwonego pieprzu.
70 minut Porcja: 650 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie