Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zapiekanka makaronowa z boczkiem i ricottą"
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3186
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 169
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 64
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 83
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 74
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3186
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 169
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 64
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 83
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 74
Składniki
czas ok. 80 min; porcja – 480 kcal, cena 4 zł
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie, odcedź, przelej zimną wodą i pozostaw do ocieknięcia. Boczek pokrój w cienkie paski. Natkę opłucz, osusz, listki drobno posiekaj.
Do miski włóż ser ricotta, dodaj jajka, mleko, śmietanę, połowę startego parmezanu i pokrojone w kostkę pomidory. Dobrze wymieszaj. Do osobnego naczynia wrzuć ugotowany makaron, boczek, natkę oraz osączone kapary. Dopraw całość do smaku solą oraz pieprzem.
Formę do zapiekania napełnij doprawionym makaronem. Wlej 4/5 masy serowo-śmietanowej. Bakłażan oraz cukinię umyj, pokrój w cienkie plasterki i wyłóż na wierzch zapiekanki. Zalej resztą masy, posyp pozostałym parmezanem.
Zapiekankę przykryj folią aluminiową i piecz 25 min w 200 st. Usuń folię, piecz, aż wierzch się zrumieni. Po wyjęciu odstaw na 15 min.Źródło: Świat kobiety