Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zapiekanka makaronowa z boczkiem i ricottą"
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 1225
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 678
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 689
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 1225
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 678
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 689
Składniki
czas ok. 80 min; porcja – 480 kcal, cena 4 zł
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie, odcedź, przelej zimną wodą i pozostaw do ocieknięcia. Boczek pokrój w cienkie paski. Natkę opłucz, osusz, listki drobno posiekaj.
Do miski włóż ser ricotta, dodaj jajka, mleko, śmietanę, połowę startego parmezanu i pokrojone w kostkę pomidory. Dobrze wymieszaj. Do osobnego naczynia wrzuć ugotowany makaron, boczek, natkę oraz osączone kapary. Dopraw całość do smaku solą oraz pieprzem.
Formę do zapiekania napełnij doprawionym makaronem. Wlej 4/5 masy serowo-śmietanowej. Bakłażan oraz cukinię umyj, pokrój w cienkie plasterki i wyłóż na wierzch zapiekanki. Zalej resztą masy, posyp pozostałym parmezanem.
Zapiekankę przykryj folią aluminiową i piecz 25 min w 200 st. Usuń folię, piecz, aż wierzch się zrumieni. Po wyjęciu odstaw na 15 min.Źródło: Świat kobiety