Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zapiekanka makaronowa z boczkiem i ricottą"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 261
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 261
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
Składniki
czas ok. 80 min; porcja – 480 kcal, cena 4 zł
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie, odcedź, przelej zimną wodą i pozostaw do ocieknięcia. Boczek pokrój w cienkie paski. Natkę opłucz, osusz, listki drobno posiekaj.
Do miski włóż ser ricotta, dodaj jajka, mleko, śmietanę, połowę startego parmezanu i pokrojone w kostkę pomidory. Dobrze wymieszaj. Do osobnego naczynia wrzuć ugotowany makaron, boczek, natkę oraz osączone kapary. Dopraw całość do smaku solą oraz pieprzem.
Formę do zapiekania napełnij doprawionym makaronem. Wlej 4/5 masy serowo-śmietanowej. Bakłażan oraz cukinię umyj, pokrój w cienkie plasterki i wyłóż na wierzch zapiekanki. Zalej resztą masy, posyp pozostałym parmezanem.
Zapiekankę przykryj folią aluminiową i piecz 25 min w 200 st. Usuń folię, piecz, aż wierzch się zrumieni. Po wyjęciu odstaw na 15 min.Źródło: Świat kobiety