Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Zapiekanka makaronowa z brukselką i serem pleśniowym"
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 172
Czasami można znaleźć bardzo apetyczne rzodkwie, są idealne do surówek.
Odsłon: 104
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 172
Czasami można znaleźć bardzo apetyczne rzodkwie, są idealne do surówek.
Odsłon: 104
Składniki
Makaron świderki ugotuj na półtwardo w garnku z osolonym wrzątkiem.
Brukselkę umyj, obierz z wierzchnich listków i przepłucz. Z fasolki szparagowej usuń nitki, biegnące przez środek oraz twarde końce, a brokuł podziel na różyczki. Ugotuj warzywa w dużym garnku na parze (dzięki temu nie stracą witamin).
W małym rondelku umieść ser pleśniowy. Włącz pod nim mały ogień i podgrzej go na tyle, by zaczął się rozpuszczać. Wtedy dodaj śmietanę i przyprawy. Sos wymieszaj, poczekaj, aż ostygnie, a następnie połącz z roztrzepanymi jajkami.
Warzywa i makaron umieść w formie żaroodpornej. Zalej przygotowanym sosem i wstaw na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C.
Gotową zapiekankę udekoruj świeżymi ziołami.
Czas: 60 min. 1 porcja = 330 kcalŹródło: Kurier TV