Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Zapiekanka makaronowa z brukselką i serem pleśniowym"
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7662
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 88
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 99
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1258380
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7662
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 88
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 99
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1258380
Składniki
Makaron świderki ugotuj na półtwardo w garnku z osolonym wrzątkiem.
Brukselkę umyj, obierz z wierzchnich listków i przepłucz. Z fasolki szparagowej usuń nitki, biegnące przez środek oraz twarde końce, a brokuł podziel na różyczki. Ugotuj warzywa w dużym garnku na parze (dzięki temu nie stracą witamin).
W małym rondelku umieść ser pleśniowy. Włącz pod nim mały ogień i podgrzej go na tyle, by zaczął się rozpuszczać. Wtedy dodaj śmietanę i przyprawy. Sos wymieszaj, poczekaj, aż ostygnie, a następnie połącz z roztrzepanymi jajkami.
Warzywa i makaron umieść w formie żaroodpornej. Zalej przygotowanym sosem i wstaw na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C.
Gotową zapiekankę udekoruj świeżymi ziołami.
Czas: 60 min. 1 porcja = 330 kcalŹródło: Kurier TV