Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaron zapiekany z warzywami, klopsikami i sosem koperkowym. Danie właściwie robi się samo, bo do pieczenia wkładamy surowy makaron i surowe mięso.
naczynie żaroodporne
Letni galaretkowiec Lastryko to niezwykle efektowny deser, który nie tylko pr...
Odsłon: 1370
Cukinia z mięsem mielonym to uniwersalna baza do wielu dań. Możesz zaserwować...
Odsłon: 1262
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 303
Letni galaretkowiec Lastryko to niezwykle efektowny deser, który nie tylko pr...
Odsłon: 1370
Cukinia z mięsem mielonym to uniwersalna baza do wielu dań. Możesz zaserwować...
Odsłon: 1262
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 303
Składniki
Cukinię kroimy w kostkę, papryki w plasterki lub małe kawałki. Mieszamy z surowym makaronem.
Mięso mieszamy z jajkiem, bułką i przyprawami. Formujemy klopsiki. Z mleka odlewamy pół szklanki. Dodajemy mąkę, gałkę, pieprz, sól, papryki. Pozostałe mleko gotujemy. Kiedy zacznie wrzeć, zdejmujemy z ognia. Dodajemy mleko z mąką, dokładnie mieszamy. Dodajemy koperek i starty lub drobno pokrojony ser. Do naczynie żaroodpornego wkładamy makaron z warzywami, zalewamy sosem. Robimy delikatne wgłębienia i wkładamy w nie klopsiki.
Pieczemy pod przykryciem w 160 stopniach z termoobiegiem przez 45 minut, potem bez przykrycia i bez termoobiegu dopiekamy przez 10 minut. Podajemy od razu po upieczeniu.