Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 24-06-2020
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pieczarkami
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 17227
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 8808
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 670
Pyszne medaliony idealne na obiad
Odsłon: 8337
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 17227
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 8808
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 670
Pyszne medaliony idealne na obiad
Odsłon: 8337
Składniki
Filet z kurczaka oczyścić, pokroić w kosteczkę, przyprawić przyprawą gyros i odstawić na minimum godzinę do lodówki. ( Ja zazwyczaj przyprawiam dzień wcześniej dla uzyskania lepszego smaku). Makaron ugotować al dente. Patelnię rozgrzewamy. Jest to patelnia do smażenia bez tłuszczu, więc możemy przygotować mięso bez panierki, oraz warzywa bez dodatku tłuszczu. Przygotowując zapiekankę dodałam niewielką ilość oleju, aby zapiekanka nie wyszła zbyt sucha. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kosteczkę na złoty kolor. Dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Kolejno dodajemy filet z kurczaka i krótko podsmażamy. Pieczarki kroimy i dodajemy do podsmażonego kurczaka. Całość smażymy do całkowitego odparowania wody z pieczarek. Doprawiamy solą, dodajemy łyżkę koncentratu. Całość mieszamy i zdejmujemy z ognia. Posypujemy posiekaną natką pietruszki. Na koniec przekładamy na patelnie ugotowany makaron i ponownie mieszamy. Część startego sera dodajemy do zapiekanki i mieszam. Pozostałą część sera posypuje po zapiekance. Całość przykrywam pokrywką dołączoną do patelni. Patelnia z odpinaną rączką idealnie nadaje się do zapiekania. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Pieczemy 15 minut pod przykrywką i ok. 10 minut bez przykrycia, aż ser ładnie się zarumieni.