Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 24-06-2020
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pieczarkami
Bardzo lubię takie dania, ponieważ są szybkie, smaczne i proste. Polecam zwła...
Odsłon: 170
Japońskie ciasto wiśniowe Tradycyjny sernik japoński znany jest ze swojej og...
Odsłon: 1808
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4443
Bardzo lubię takie dania, ponieważ są szybkie, smaczne i proste. Polecam zwła...
Odsłon: 170
Japońskie ciasto wiśniowe Tradycyjny sernik japoński znany jest ze swojej og...
Odsłon: 1808
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4443
Składniki
Filet z kurczaka oczyścić, pokroić w kosteczkę, przyprawić przyprawą gyros i odstawić na minimum godzinę do lodówki. ( Ja zazwyczaj przyprawiam dzień wcześniej dla uzyskania lepszego smaku). Makaron ugotować al dente. Patelnię rozgrzewamy. Jest to patelnia do smażenia bez tłuszczu, więc możemy przygotować mięso bez panierki, oraz warzywa bez dodatku tłuszczu. Przygotowując zapiekankę dodałam niewielką ilość oleju, aby zapiekanka nie wyszła zbyt sucha. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kosteczkę na złoty kolor. Dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Kolejno dodajemy filet z kurczaka i krótko podsmażamy. Pieczarki kroimy i dodajemy do podsmażonego kurczaka. Całość smażymy do całkowitego odparowania wody z pieczarek. Doprawiamy solą, dodajemy łyżkę koncentratu. Całość mieszamy i zdejmujemy z ognia. Posypujemy posiekaną natką pietruszki. Na koniec przekładamy na patelnie ugotowany makaron i ponownie mieszamy. Część startego sera dodajemy do zapiekanki i mieszam. Pozostałą część sera posypuje po zapiekance. Całość przykrywam pokrywką dołączoną do patelni. Patelnia z odpinaną rączką idealnie nadaje się do zapiekania. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Pieczemy 15 minut pod przykrywką i ok. 10 minut bez przykrycia, aż ser ładnie się zarumieni.