Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaron, mięso i warzywa to połączenie idealne na obiad. Oto prosta w przygotowaniu zapiekanka, którą zrobisz nawet z pozostałości składników po poprzednich daniach.
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 135
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 676
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 135
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 676
Składniki
Przygotuj najpierw mięso. Filety z kurczaka pokrój w kostkę. Oprósz solą i pieprzem z każdej strony. Na rozgrzanym oleju na patelni podsmaż kurczaka, co jakiś czas mieszając. W tym czasie pokrój w plasterki kiełbasę wieprzową, a boczek wędzony w kostkę (usuwając grubą skórę). Dopraw papryką słodką mieloną i dodaj na patelnię, gdzie smaży się kurczak. Całość podsmażaj, od czasu do czasu mieszając, aż mięso się zarumieni. Wtedy odstaw patelnię.
Cukinię umyj, pokrój na plasterki o grubości 1 centymetra. Każdy z nich podziel na mniejsze kawałki. Oprósz solą i zostaw na chwilę aż zmięknie. Kukurydzę konserwową odsącz z zalewy, cebulę posiekaj w piórka, a ser żółty zetrzyj na tarce.
W misce wymieszaj śmietankę z mascarpone. Dopraw natką pietruszki, czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem.
Do naczynia żaroodpornego wrzuć makaron. Dodaj mięso i przełóż odsączoną cukinię, kukurydzę oraz cebulę. Wlej przygotowany sos i delikatnie zamieszaj. Na wierzchu ułóż ser.
Włóż zapiekankę makaronową z mięsem do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza na około 25 minut aż ser z brzegu się zarumieni.