Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym to szybkie danie jednogarnkowe. Niewiele różni się od klasycznie przygotowanej pasty, ale cieszy podniebienie zapieczonym, ciągnącym się serem. Możesz przygotować ją z wykorzystaniem dowolnego, drobnego makaronu. Mięso wołowo-wieprzowe z powodzeniem zastąpisz np. filetem z indyka.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6839
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6839
Składniki
Ugotuj makaron al dente w lekko osolonej wodzie.
Zmiel mięso przez sitko o średnich oczkach. Jeśli nie dysponujesz maszynką, poproś o zmielenie mięsa w sklepie (unikaj kupowania mięsa już zmielonego, chyba, że z pewnego źródła). Wymieszaj oba rodzaje mięsa.
Obierz cebule i czosnek. Czosnek przeciśnij przez praskę. Cebule pokrój drobno i podsmaż na oleju. Gdy się zeszkli, dodaj na patelnię mięso i wysmaż z dodatkiem obu papryk. Pod koniec smażenia dodaj czosnek i zioła.
Sparz pomidory i obierz ze skórki. Pokrój w kostkę. Dodaj na patelnię z mięsem, wymieszaj i smaż jeszcze przez kilka minut – do czasu, aż pomidory zmiękną, ale jeszcze się nie rozpadną. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wymieszaj zawartość patelni z makaronem. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach ser i posyp nim równomiernie makaron z mięsem. Wstaw zapiekankę po piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 25-30 minut.