Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym to szybkie danie jednogarnkowe. Niewiele różni się od klasycznie przygotowanej pasty, ale cieszy podniebienie zapieczonym, ciągnącym się serem. Możesz przygotować ją z wykorzystaniem dowolnego, drobnego makaronu. Mięso wołowo-wieprzowe z powodzeniem zastąpisz np. filetem z indyka.
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 110
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 190
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1268
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 501
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 110
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 190
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1268
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 501
Składniki
Ugotuj makaron al dente w lekko osolonej wodzie.
Zmiel mięso przez sitko o średnich oczkach. Jeśli nie dysponujesz maszynką, poproś o zmielenie mięsa w sklepie (unikaj kupowania mięsa już zmielonego, chyba, że z pewnego źródła). Wymieszaj oba rodzaje mięsa.
Obierz cebule i czosnek. Czosnek przeciśnij przez praskę. Cebule pokrój drobno i podsmaż na oleju. Gdy się zeszkli, dodaj na patelnię mięso i wysmaż z dodatkiem obu papryk. Pod koniec smażenia dodaj czosnek i zioła.
Sparz pomidory i obierz ze skórki. Pokrój w kostkę. Dodaj na patelnię z mięsem, wymieszaj i smaż jeszcze przez kilka minut – do czasu, aż pomidory zmiękną, ale jeszcze się nie rozpadną. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wymieszaj zawartość patelni z makaronem. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach ser i posyp nim równomiernie makaron z mięsem. Wstaw zapiekankę po piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 25-30 minut.