Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie macie zbyt wiele czasu na gotowanie? Szukacie szybkich, sprawdzonych przepisów na smaczny i sycący obiad? Skorzystajcie z przepisu na pyszną zapiekankę z szynką i żółtym serem. Jest to również doskonały pomysł na wykorzystanie nadmiaru wędliny zalegającej w kuchni.
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1567
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 876
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1567
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 876
Składniki
Szynkę kroimy w kostkę i dorzucamy do cebuli. Krótko podsmażamy.
Do miseczki wlewamy śmietankę, wbijamy dwa jajka. Przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami i słodką papryką. Składniki mieszamy do połączenia.
Do naczynia żaroodpornego przerzucamy ugotowany, odcedzony makaron. Dodajemy podsmażoną szynkę z cebulą. Całość zalewamy śmietanką połączoną z jakami i przyprawami.
Ser ścieramy na tarce, posypujemy nim górę zapiekanki.
Naczynie żaroodporne przykrywamy pokrywką lub folią spożywczą. Zapiekankę makaronową z szynką pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 35 minut.
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle na zloty kolor.