Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka makaronowa z warzywami

Zapiekanka makaronowa z warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 562

Dodano:

Odsłon: 15525

Pyszna sycąca zapiekanka, z delikatnym sosem śmietankowym

Składniki

  • 300 g makaronu kokardki
  • średnia cebula
  • pół brokuła
  • 7 średnich pieczarek
  • 1 mała świeża papryka czerwona
  • 1 pomidor
  • 150 g boczeku wędzonego
  • 2 jajka
  • 200 g śmietanki 30 %
  • 1 kulka mozzarelli
  • 200 g sera żółtego
  • sól / pieprz / zioła prowansalskie / papryka ostra
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Małym nożem wycinamy różyczki brokułu, następnie kroimy je na mniejsze kawałki. Do garnka z wrzącą, osoloną wodą wrzucamy różyczki brokułu i gotujemy bez przykrycia.


    Kroimy boczek w paseczki, wrzucamy na nierozgrzaną patelnie (bez dodatku tłuszczu). Po kolei do niego dodajemy : posiekaną w drobną kosteczkę cebulę, pieczarki, paprykę.

  2. Do miseczki wlewamy śmietankę , dodajemy 2 jajka, mieszamy. dodajemy sól, pieprz, zioła prowansalskie oraz ostrą paprykę.

    Pomidory kroimy w ćwiartki. Wyciągamy z wody ugotowane brokuły.

    Rozgrzewamy piekarnik do 180 st (góra, dół, termoobieg).

    Ugotowany i odcedzony makaron wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy śmietaną, dodajemy pomidory, boczek, cebulę, pieczarki, paprykę z patelni, i odcedzone brokuły.

    Mozzarellę kroimy w kosteczkę, dodajemy do zapiekanki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Na sam wierzch ścieramy ser żółty.

    Wkładamy do piekarnika na ok. 10-15 minut.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń