Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna sycąca zapiekanka, z delikatnym sosem śmietankowym
Zupa marchewkowa to propozycja na lekkie i szybkie danie, które świetnie rozg...
Odsłon: 96
Wege burger bezmięsny.
Odsłon: 157
Jedliście kiedyś takie gołąbki? jeśli nie to gorąco zapraszam po przepis będz...
Odsłon: 2563
Zupa marchewkowa to propozycja na lekkie i szybkie danie, które świetnie rozg...
Odsłon: 96
Wege burger bezmięsny.
Odsłon: 157
Jedliście kiedyś takie gołąbki? jeśli nie to gorąco zapraszam po przepis będz...
Odsłon: 2563
Składniki
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Małym nożem wycinamy różyczki brokułu, następnie kroimy je na mniejsze kawałki. Do garnka z wrzącą, osoloną wodą wrzucamy różyczki brokułu i gotujemy bez przykrycia. Kroimy boczek w paseczki, wrzucamy na nierozgrzaną patelnie (bez dodatku tłuszczu). Po kolei do niego dodajemy : posiekaną w drobną kosteczkę cebulę, pieczarki, paprykę.
Do miseczki wlewamy śmietankę , dodajemy 2 jajka, mieszamy. dodajemy sól, pieprz, zioła prowansalskie oraz ostrą paprykę. Pomidory kroimy w ćwiartki. Wyciągamy z wody ugotowane brokuły. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st (góra, dół, termoobieg). Ugotowany i odcedzony makaron wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy śmietaną, dodajemy pomidory, boczek, cebulę, pieczarki, paprykę z patelni, i odcedzone brokuły. Mozzarellę kroimy w kosteczkę, dodajemy do zapiekanki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Na sam wierzch ścieramy ser żółty. Wkładamy do piekarnika na ok. 10-15 minut. Smacznego :)