Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka makaronowa z ziołami

Zapiekanka makaronowa z ziołami

Autor:

Przepisów i artykułów: 110 Ocena: 383

Dodano:

Odsłon: 4224

Makaron pełnoziarnisty, zapiekany z mięsem z indyka, pieczarkami i ziołami.

Składniki

  • Mięso z piersi indyka 400 g
  • Makaron pełnoziarnisty 250 g
  • Cebula biała duża 1 szt.
  • Czosnek 3 ząbki
  • Pieczarki 350 g
  • Ser Camembert około 100 g
  • Ser topiony ementaler 50 g
  • Sól
  • Tymianek suszony 1 płaska łyżeczka
  • Bazylia suszona 1 płaska łyżeczka
  • Oregano suszone 1 płaska łyżeczka
  • Lubczyk suszony 1 płaska łyżeczka
  • Rozmaryn suszony 1 płaska łyżeczka
  • Olej roślinny do smażenia
  • Natka pietruszki kilka gałązek
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Makaron ugotować al dente.

  2. W rondlu rozgrzać 2-3 łyżki oleju i dodać cebulę pokrojoną w piórka. Smażyć, często mieszając, przez około 5 minut.

  3. Mięso umyć, pokroić na nieduże plastry, dodać do cebuli i smażyć przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.

  4. Pieczarki obrać, umyć i każdą przekroić na dwie lub cztery części, w zależności od ich wielkości.

  5. Do smażącego się mięsa z cebulą dodać pieczarki, sól, zioła i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość wymieszać i dusić pod przykryciem tak długo, aż z pieczarek wypłynie woda.

  6. Makaron wyłożyć na dnie naczynia do zapiekania. Nie ma potrzeby natłuszczać naczynia, ponieważ na dno spłynie sos, który ochroni potrawę przez przywieraniem do naczynia.

  7. Mięso z pieczarkami wyjąć łyżką cedzakową i rozprowadzić na warstwie makaronu.

  8. Do sosu, który pozostał po pieczarkach i indyku dodać sery i rozprowadzić je, podgrzewając sos.

  9. Sosem polać przygotowywane danie.

  10. Zapiekać po przykryciem, w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 20 minut.

  11. Po wyjęciu z piekarnika posypać posiekaną natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń