Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka meksykańska to prawdziwy hit! Jest bardzo wyrazista w smaku i kremowa w konsystencji, a jednocześnie niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu.
Składniki
Wołowinę podsmaż na patelni na oliwie, z czosnkiem i cebulą do momentu aż mięso straci swój czerwony kolor, a cebula będzie przezroczysta. Dodaj fasolę, kukurydzę, groszek i pokrojoną w kostkę paprykę. Smaż wszystko razem jeszcze przez 2 minuty.
Dodaj wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszaj zawartość patelni. Wlej bulion i passatę pomidorową. Na koniec wsyp ryż i ponownie wymieszaj. Zdejmij patelnię z ognia.
Brytfankę natłuść oliwą z oliwek. Przełóż zapiekankę do formy, przykryj pokrywką lub folią aluminiową i wstaw do nagrzanego do 180 st. Celsjusza piekarnika. Piecz przez ok. 35 minut.
Po tym czasie zapiekankę wyjmij. Dodaj do niej szalotkę i ponownie przemieszaj. Sprawdź miękkość ryżu. Jeśli jest bardzo twardy, potrzebne mu może być nawet jeszcze 20 minut, jeśli jest już dość miękki – wystarczy 10 minut.
Na 10 minut przed końcem pieczenia posyp zapiekankę tartym, żółtym serem. Po wyjęciu z piekarnika pozwól daniu odpocząć pod przykryciem przez ok. 5 minut. Zapiekankę meksykańską podawaj na ciepło, posypaną pietruszką.