Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na połączenie mięsa z warzywami.
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 10072
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9113
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6467
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 10072
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9113
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6467
Składniki
Cebulę obrałem , drobno posiekałem. Pora opłukałem i pokroiłem w cienkie krążki. Pieczarki umyłem i osuszyłem. Pokroiłem w cienkie plasterki. Warzywa wymieszałem i zeszkliłem na rozgrzanym maśle. Na oddzielnej patelni rozgrzałem 1 łyżkę oleju i usmażyłem mięso . Mięsną masę należy podczas smażenia rozdrabniałem za pomocą widelca , aby nie tworzyły się zbyt duże grudki. Usmażone mięso połączyłem z warzywami , doprawiłem solą i pieprzem oraz sosem Worcester , stopniowo dolewałem bulion. Z mąki , mleka , reszty oleju i odrobiny soli zagniotłem ciasto. Rozwałkowałem na oprószonej mąką stolnicy na kształt okręgu ( nieco większego od samej formy). Formę wysmarowałem tłuszczem i przełożyłem do niej mięsno-warzywną masę. Całość nakryłem ciastem , mocno docisnąłem jego krawędzie do brzegów formy. Nadmiar ciasta odkroiłem. Pośrodku ciasta wykroiłem otwór umożliwiający ulatnianie się powstającej podczas pieczenia pary. Z pozostałych skrawków ciasta wykroiłem dekoracje i „nakleiłem” na ciasto roztrzepanym widelcem żółtkiem. Pozostałym żółtkiem posmarowałem całą powierzchnię ciasta , łącznie z „naklejonymi” dekoracjami. Zapiekankę wstawiłem na ok. 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C.