Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonała Świąteczna zapiekanka, podajemy prosto na stół.
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 480
W kuchni zawsze odnajdujemy wyjątkową harmonię smaków, a przygotowanie proste...
Odsłon: 474
Przekąska pod tytułem- Zostało mi pół kalafiora.
Odsłon: 65
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 480
W kuchni zawsze odnajdujemy wyjątkową harmonię smaków, a przygotowanie proste...
Odsłon: 474
Przekąska pod tytułem- Zostało mi pół kalafiora.
Odsłon: 65
Składniki
Mięso mielimy, dodajemy posiekaną cebulę, czosnek i resztę przypraw, odstawiamy do lodówki. Brokuł krótko gotujemy, przelewamy zimną wodą i odstawiamy na sitku. Pomidory i paprykę też przekładamy na sitko. Drożdże mieszamy z szczyptą cukru i zostawiamy na 5 minut. Przesianą mąkę siekamy z margaryną, dodajemy rozczyn, jajka , żółtka, śmietanę i przyprawy. Ciasto szybko wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Owalną formę wysmarować margaryną i posypać mąką kukurydzianą. Potem oderwać ok. 3/4 ciasta i wyłożyć boki i spód formy. Do mielonego mięsa dolewamy bulion i wbijamy roztrzepane jajka, dokładnie mieszamy. Spód ciasta w formie posypujemy bułką tartą, i rozkładamy listki lubczyku. Następnie wykładamy ok.2-3 mięsa. W mięso wciskamy różyczki brokuła, dokładnie dociskamy mięso do ciasta. Przykrywamy pozostałym mięsem.
Następnie przyprawiamy odciśnięte pomidory i paprykę, potem lekko rozgniatamy je. Na koniec dodajemy ketchup i wykładamy na masę mięsną. Resztę ciasta wałkujemy i robimy ozdobne wzorki. Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. Całość pieczemy od 1,5 do 2 godzin, najpierw w 180 C, potem dopiekamy w 160 C.