Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka mięsna z brokułem

Zapiekanka mięsna z brokułem

Autor:

Przepisów i artykułów: 620 Ocena: 11211

Dodano:

Odsłon: 137

Doskonała Świąteczna zapiekanka, podajemy prosto na stół.

Składniki

  • ciasto krucho-drożdżowe mąka pszenna 500 g margaryna 140 g
  • jajka 2 żółtka 2
  • drożdże 40 g śmietana 18 proc 7 łyżek
  • sól 1/2 łyżeczki oregano 1 łyżka bułka tarta do podsypania liść lubczyku kilka listków (na ciasto) jajko do smarowania
  • Nadzienie mięsne mięso wieprzowe (szynka) 950-970 g
  • ząbki czosnku 2 sztuki cebula biała 1 sztuka
  • sól do smaku 1-1,5 łyżki pieprz czarny mielony 1 łyżeczka
  • kasza manna 3 łyżki (45 g) bulion 5-6 łyżek
  • po 1 łyżeczce : czosnku staropolskiego, oregano, majeranku, tymianku 2 jajka
  • Wierzchnia warstwa papryka konserwowa grillowana 100 g
  • Pomidory krojone z puszki z bazylią 400 g
  • mąka kukurydziana 1 łyżka ketchup pikantny 1 łyżka
  • czosnek staropolski pieprz cytrynowy papryka słodka mielona pieprz czarny mielony brokuł 1 sztuka
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso mielimy, dodajemy posiekaną cebulę, czosnek i resztę przypraw, odstawiamy do lodówki. Brokuł krótko gotujemy, przelewamy zimną wodą i odstawiamy na sitku. Pomidory i paprykę też przekładamy na sitko.
    Drożdże mieszamy z szczyptą cukru i zostawiamy na 5 minut.
    Przesianą mąkę siekamy z margaryną, dodajemy rozczyn, jajka , żółtka, śmietanę i przyprawy. Ciasto szybko wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Owalną formę wysmarować margaryną i posypać mąką kukurydzianą.
    Potem oderwać ok. 3/4 ciasta i wyłożyć boki i spód formy.
    Do mielonego mięsa dolewamy bulion i wbijamy roztrzepane jajka, dokładnie mieszamy. Spód ciasta w formie posypujemy bułką tartą, i rozkładamy listki lubczyku.
    Następnie wykładamy ok.2-3 mięsa. W mięso wciskamy różyczki brokuła, dokładnie dociskamy mięso do ciasta. Przykrywamy pozostałym mięsem.

  2. Następnie przyprawiamy odciśnięte pomidory i paprykę, potem lekko rozgniatamy je.
    Na koniec dodajemy ketchup i wykładamy na masę mięsną.
    Resztę ciasta wałkujemy i robimy ozdobne wzorki. Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem.
    Całość pieczemy od 1,5 do 2 godzin, najpierw w 180 C, potem dopiekamy w 160 C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

SprytnaChochla 11 grudnia 2019 Fantastyczne! Pyszne i przepięknie wygląda!

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 10 grudnia 2019 Super wygląda, czuć już święta nie tylko na talerzu :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 10 grudnia 2019 Piekny placek i taki w klimacie swiatecznym!

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń