Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zapiekanka mięsno-makaronowa"
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Składniki
Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Pomidory i mozzarellę pokroić w plasterki, a boczek w kosteczkę. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzać olej.
Podsmażyć na nim boczek i mielone mięso. Doprawić solą i pieprzem. Dodać suszoną bazylię, czosnek i cebulę. Krótko podsmażyć. Dodać koncentrat pomidorowy. Wlać 100 ml wody i, mieszając, smażyć 3-4 minuty na dużym płomieniu.
Masło rozgrzać, oprószyć mąką, krótko zasmażyć. Wlać 400 ml wody i mleko, wsypać bulion w proszku. Mieszając, gotować 5 minut. Zetrzeć 7,5 dag sera żółtego. Dodać do sosu beszamelowego. Przyprawić pieprzem i solą.
Żaroodporną formę posmarować tłuszczem. Na spodzie rozłożyć połowę makaronu. Wyłożyć połowę mięsnej masy. Posmarować połową sosu. Przykryć połową plastrów pomidorów i mozzarelii.
Ułożyć kolejne warstwy makaronu, mięsa, sosu, pomidorów i mozzarelli. Resztę żółtego sera zetrzeć, posypać wierzch zapiekanki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec 30-35 minut.Źródło: Życie na gorąco