Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do tego dania wykorzystałam resztki warzyw - typowy "czyściciel lodówki".
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...
Odsłon: 2763
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...
Odsłon: 2763
Składniki
Ziemniaki gotujemy w mundurkach na pół miękko, studzimy, obieramy i kroimy w plastry. Kalafior dzielimy na różyczki i też gotujemy na pół miękko. Pora kroimy w półplasterki, paprykę w paseczki a marchewkę scieramy na tarce jarzynowej. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i przesmażamy na nim pora, później dodajemy marchewkę i na końcu paprykę, doprawiamy do smaku i chwilę razem smażymy.
Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Na łyżce oleju podsmażamy cebulkę, po chwili dodajemy czosnek i mięso mielone, smażymy przez ok. 6-7 minut często mieszając - w międzyczasie dodajemy przyprawy (sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego)
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, na dno wykładamy ziemniaki, posypujemy przyprawą do ziemniaków, solą czosnkową, pieprzem i papryką - na to wykładamy mięso, później pieczarki, połowę przesmażonych warzyw, kalafiora, pokrojone w półplasterki ogórki i pozostałe warzywa. Przykrywamy kolejną warstwą plastrów ziemniaków i posypujemy przyprawami jak przy pierwszej warstwie.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy przez około 40 minut. Na 10 minut przed końcem posypujemy startym serem. Smacznego :)