Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Masz ochotę zaserwować rodzinie smaczne i pomysłowe danie? Zapiekanka naleśnikowa sprawdzi się w tej roli idealnie. Będzie idealną alternatywą dla klasycznych zapiekanek, kotletów lub makaronów. Nie tylko doskonale smakuje, ale również świetnie się prezentuje. Zawsze znajdą się na nią chętni.
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 217
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 219
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1321
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 674
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 217
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 219
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1321
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 674
Składniki
Przygotowanie zapiekanki naleśnikowej zacznij od zrobienia naleśników. Wbij do miski jajka i zacznij ubijać. Dodaj olej, mleko i na zmianę partiami mąkę oraz wodę gazowaną. Ciasto mieszaj mikserem lub rózgą tak długo, aż znikną wszystkie grudki mąki. Gotowe ciasto odstaw na pół godziny, a po tym czasie zacznij smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni (naleśniki powinny być cienkie, więc wlewaj na patelnię odpowiednią ilość ciasta).
Po usmażeniu naleśników przygotuj farsz do zapiekanki. Obierz cebulę oraz czosnek i posiekaj je w drobną kostkę. Rozgrzej na patelni olej i podsmaż posiekane warzywa. Po chwili dodaj mięso do smażącego się cebuli i czosnku. Wszystkie składniki smaż przez około 10 minut (pamiętaj o mieszaniu!), po czym wlej 250 ml soku pomidorowego i duś pod przykryciem przez 30 minut.
W tym czasie farsz powinien zgęstnieć. Dopraw go do smaku solą i pieprzem i duś jeszcze przez około 10 minut. Po tym czasie dodaj do farszu 70 ml śmietany, natkę pietruszki i starannie wymieszaj. Farsz jest gotowy.
Zetrzyj mozzarellę na grubych oczkach tarki. Usmażone naleśniki posyp mozzarellą, nałóż na nie farsz i zawiń w rulon. Zwinięte naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym i polewamy pozostałą częścią soku pomidorowego wymieszaną z 30 ml śmietany. Wierzch można posypać delikatnie mozzarellą. Całość zapiekaj w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez około 10 minut.