Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Masz ochotę zaserwować rodzinie smaczne i pomysłowe danie? Zapiekanka naleśnikowa sprawdzi się w tej roli idealnie. Będzie idealną alternatywą dla klasycznych zapiekanek, kotletów lub makaronów. Nie tylko doskonale smakuje, ale również świetnie się prezentuje. Zawsze znajdą się na nią chętni.
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 577
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 430
Na stole świątecznym nie może jej zabraknąć.
Odsłon: 1535
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 577
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 430
Na stole świątecznym nie może jej zabraknąć.
Odsłon: 1535
Składniki
Przygotowanie zapiekanki naleśnikowej zacznij od zrobienia naleśników. Wbij do miski jajka i zacznij ubijać. Dodaj olej, mleko i na zmianę partiami mąkę oraz wodę gazowaną. Ciasto mieszaj mikserem lub rózgą tak długo, aż znikną wszystkie grudki mąki. Gotowe ciasto odstaw na pół godziny, a po tym czasie zacznij smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni (naleśniki powinny być cienkie, więc wlewaj na patelnię odpowiednią ilość ciasta).
Po usmażeniu naleśników przygotuj farsz do zapiekanki. Obierz cebulę oraz czosnek i posiekaj je w drobną kostkę. Rozgrzej na patelni olej i podsmaż posiekane warzywa. Po chwili dodaj mięso do smażącego się cebuli i czosnku. Wszystkie składniki smaż przez około 10 minut (pamiętaj o mieszaniu!), po czym wlej 250 ml soku pomidorowego i duś pod przykryciem przez 30 minut.
W tym czasie farsz powinien zgęstnieć. Dopraw go do smaku solą i pieprzem i duś jeszcze przez około 10 minut. Po tym czasie dodaj do farszu 70 ml śmietany, natkę pietruszki i starannie wymieszaj. Farsz jest gotowy.
Zetrzyj mozzarellę na grubych oczkach tarki. Usmażone naleśniki posyp mozzarellą, nałóż na nie farsz i zawiń w rulon. Zwinięte naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym i polewamy pozostałą częścią soku pomidorowego wymieszaną z 30 ml śmietany. Wierzch można posypać delikatnie mozzarellą. Całość zapiekaj w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez około 10 minut.