Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jedna z najbardziej popularnych zapiekanek wprost z Wysp Brytyjskich. Sycąca i aromatyczna. Idealna na rodzinny obiad.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 7514
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 7514
Składniki
Marchew oraz cebulę obieramy. Marchew kroimy w cienkie talarki, cebulę w drobną kostkę. Podsmażamy w rondlu z dodatkiem kopiastej łyżki masła, 2 łyżek oliwy. Dodajemy liście laurowe oraz listki z 8 gałązek tymianku (pozostałe dwie gałązki zostawiamy na sam koniec). Całość oprószamy solą i białym pieprzem. Podsmażamy przez ok. 8-10 min (do momentu zmięknięcia warzyw). Zmniejszamy ogień, dodajemy mięso, mąkę, skórkę otartą z cytryny (cytrynę uprzednio sparzyć wrzątkiem). Dusimy do odparowania soków z mięsa, podsmażamy do delikatnie brązowego koloru, doprawiamy ponownie solą i białym pieprzem. Dodajemy piwo oraz wodę, tak aby przykryć mięso ponad ok. 1 cm. Całość zagotować, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem, okazjonalnie mieszając przez około godzinę.
Rozgrzać piekarnik do 180°C. Przygotować kremowe, ziemniaczane puree. Ziemniaki gotować do miękkości z dodatkiem soli. Odcedzić, ugnieść z dodatkiem kopiastej łyżki masła i 1/2 szklanki pełnego mleka, tak aby uzyskać jednolitą, kremową konsystencję.
Do żaroodpornego naczynia wyłożyć mięso, oprószyć startym cheddarem, posypać listkami z pozostałych dwóch gałązek tymianku, ułożyć warstwę ziemniaczanego puree. Zapiekać przez ok. 40 min, do momentu delikatnego zbrązowienia ziemniaków. Doskonale smakuje w towarzystwie zielonej fasolki szparagowej z bułką tartą