Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka genialna w swojej prostocie. Sycąca i przepyszna.
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1318
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5846
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8841
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18492
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1318
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5846
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8841
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18492
Składniki
Ziemniaki obieram i gotuję w osolonej wodzie. Po ugotowaniu ziemniaki przeciskam przez praskę lub ugniatam tłuczkiem do ziemniaków. Dodaję mleko ok. 1/2 szklanki, łyżkę masła, pieprz i gałkę muszkatołową, wszystko razem mieszam do połączenia się składników. Masa ziemniaczana musi być luźniejsza niż normalne puree.
Na łyżce oliwy podsmażam cebulę, dodaję pokrojoną w kostkę marchewkę i przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę razem smażę. Dodaję mięso mielone (może być wieprzowe) i przyprawiam solą i pieprzem. Gdy mięso się usmaży dodaję pomidory z puszki i wszystko razem dusze do momentu odparowania całej wody, pod koniec smażenia dodaję groszek z puszki i opcjonalnie ulubione zioła.
Do naczynia żaroodpornego przekładam mięso, na mięso układam plasterki żółtego sera, na ser przekładam ziemniaki i wyrównuję, można łyżką uformować falę. Zapiekam w 180 stopniach ok. 45 min. Przed podaniem posypuję koperkiem lub szczypiorkiem.