Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta zapiekanka piwna to ciekawa, niskobudżetowa przekąska na ciepło, która wybornie smakuje z kuflem zimnego piwa. Zapiekankę możesz podać samodzielnie, z porcją duszonych warzyw lub sztuką mięsa.
Jeśli macie sentyment do budyniu z sokiem, koniecznie spróbujcie kociewskiego...
Odsłon: 91
Krokiety na twarogu z dodatkiem kolendry i chili to bardzo aromatyczne, delik...
Odsłon: 5584
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 3992
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 109
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 686
Jeśli macie sentyment do budyniu z sokiem, koniecznie spróbujcie kociewskiego...
Odsłon: 91
Krokiety na twarogu z dodatkiem kolendry i chili to bardzo aromatyczne, delik...
Odsłon: 5584
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 3992
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 109
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 686
Składniki
Obierz cebulę i pokrój w piórka, a potem przesmaż na maśle. Obierz ziemniaki i pokrój w cienkie plasterki. Możesz użyć mandoliny, aby osiągnąć naprawdę małą grubość. Zmieszaj śmietanę z piwem, musztardą, dodaj pieprz, sól, zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek i otartą gałkę muszkatołową. Dołóż tarty ser i wymieszaj całość.
W naczyniu do zapiekania (średnica ok. 23-25 cm) układaj warstwami części zapiekanki. Zacznij od warstwy ziemniaków, potem wyłóż porcję cebuli i rozłóż. Wykładaj ziemniaki z cebulą naprzemiennie tak, aby ziemniaki stanowiły ostatnią warstwę. Zalej przygotowanym sosem, a wierzch wyłóż wiórkami zimnego masła.
Wstaw zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 220°C na około 20-30 minut, a gdy wierzch będzie już rumiany zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz jeszcze około 1,5 godziny. Wyjmij zapiekankę i odstaw na około 5-10 minut do przestygnięcia. Następnie wykrawaj porcje zapiekanki i podawaj na ciepło.