Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta zapiekanka piwna to ciekawa, niskobudżetowa przekąska na ciepło, która wybornie smakuje z kuflem zimnego piwa. Zapiekankę możesz podać samodzielnie, z porcją duszonych warzyw lub sztuką mięsa.
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1184
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 31215
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 3635
Prawdziwa włoska carbonara Magdy Gessler nie wymaga wielu składników, aby był...
Odsłon: 4596
Proste, dość szybkie, bardzo smaczne. Niby znane ale jednak nieco inne.
Odsłon: 8122
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1184
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 31215
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 3635
Prawdziwa włoska carbonara Magdy Gessler nie wymaga wielu składników, aby był...
Odsłon: 4596
Proste, dość szybkie, bardzo smaczne. Niby znane ale jednak nieco inne.
Odsłon: 8122
Składniki
Obierz cebulę i pokrój w piórka, a potem przesmaż na maśle. Obierz ziemniaki i pokrój w cienkie plasterki. Możesz użyć mandoliny, aby osiągnąć naprawdę małą grubość. Zmieszaj śmietanę z piwem, musztardą, dodaj pieprz, sól, zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek i otartą gałkę muszkatołową. Dołóż tarty ser i wymieszaj całość.
W naczyniu do zapiekania (średnica ok. 23-25 cm) układaj warstwami części zapiekanki. Zacznij od warstwy ziemniaków, potem wyłóż porcję cebuli i rozłóż. Wykładaj ziemniaki z cebulą naprzemiennie tak, aby ziemniaki stanowiły ostatnią warstwę. Zalej przygotowanym sosem, a wierzch wyłóż wiórkami zimnego masła.
Wstaw zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 220°C na około 20-30 minut, a gdy wierzch będzie już rumiany zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz jeszcze około 1,5 godziny. Wyjmij zapiekankę i odstaw na około 5-10 minut do przestygnięcia. Następnie wykrawaj porcje zapiekanki i podawaj na ciepło.