Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta zapiekanka piwna to ciekawa, niskobudżetowa przekąska na ciepło, która wybornie smakuje z kuflem zimnego piwa. Zapiekankę możesz podać samodzielnie, z porcją duszonych warzyw lub sztuką mięsa.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22675
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15038
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4790
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45027
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 682
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 804
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22675
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15038
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4790
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45027
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 682
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 804
Składniki
Obierz cebulę i pokrój w piórka, a potem przesmaż na maśle. Obierz ziemniaki i pokrój w cienkie plasterki. Możesz użyć mandoliny, aby osiągnąć naprawdę małą grubość. Zmieszaj śmietanę z piwem, musztardą, dodaj pieprz, sól, zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek i otartą gałkę muszkatołową. Dołóż tarty ser i wymieszaj całość.
W naczyniu do zapiekania (średnica ok. 23-25 cm) układaj warstwami części zapiekanki. Zacznij od warstwy ziemniaków, potem wyłóż porcję cebuli i rozłóż. Wykładaj ziemniaki z cebulą naprzemiennie tak, aby ziemniaki stanowiły ostatnią warstwę. Zalej przygotowanym sosem, a wierzch wyłóż wiórkami zimnego masła.
Wstaw zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 220°C na około 20-30 minut, a gdy wierzch będzie już rumiany zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz jeszcze około 1,5 godziny. Wyjmij zapiekankę i odstaw na około 5-10 minut do przestygnięcia. Następnie wykrawaj porcje zapiekanki i podawaj na ciepło.