Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zaznaczam,że nie jest to klasyczna wersja zapiekanki rybnej, jaką znam z Anglii, a moja wersja: prosta, z dobrymi proporcjami. Trzeba wiedzieć, że nie jest łatwo zrobić zapiekankę rybną,aby była taka, jak powinna być: nie za rzadka (zupowata), ani nie za sucha.
Nóż i deska do krojenia, naczynie do pieczenia, szpatułka, łyżka, łyżeczka , naczynie z miarką
Chili con carne to danie, które pierwszy raz zostało odnotowane w 1857 roku!...
Odsłon: 133
Chili con carne to danie, które pierwszy raz zostało odnotowane w 1857 roku!...
Odsłon: 133
Składniki
Rybę oczyszczamy z ewentualnych ości i kroimy w paski: wędzoną i surową. Mleko wlewamy do garnka, następnie rybę i doprowadzamy do zagotowania, po czym na wolnym ogniu musimy około 5 minut. Doprawiamy pieprzem oraz dodajemy 2 łyżeczki sosu z ostryg. Próbujemy, czy nie potrzeba soli.
Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy pokrojonego selera w cienkie prążki oraz pora pokrojonego w półksiężyce. Smażymy na małym ogniu nie dłużej niż 5 minut.
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, a następnie odcedzamy. Dodajemy masło. Dobrze gnieciemy tłuczkiem do ziemniaków.
Rybę wkładamy do naczynia żaroodpornego,w którym będziemy piec zapiekankę.
Warstwę ryby posypujemy natką pietruszki, a następnie układamy mrożone krewetki na całej powierzchni.
Na krewetki kładziemy ziemniaki. Możemy zrobić jakieś wzorki widelcem. Zapiekankę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni pół godziny.
Po upływie pół godziny wyjmujemy zapiekankę, posypujemy serem i wstawiamy na następne 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika dajemy zapiekance odpocząć kilka minut, a następnie podajemy.