Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne danie na zdrowy obiad.
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 1497
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 1800
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 9106
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 1497
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 1800
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 9106
Składniki
Wykonanie: Cukinię umyć, osuszyć i pokroić w plastry, zalać gorącym bulione3m i gotować na niewielkim ogniu około 10 minut. Następnie łyżką cedzakową wyjąć cukinię a wywar odparować do połowy ilości. Ryż wymieszać sokiem z cytryny i skórką, oraz łyżką stopionego masła. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wyłożyć połową cukinii a na niej wyłożyć równo warstwę ryżu, przykryć pozostałą cukinią. Jajka dokładnie rozbełtać ze śmietanką, solą i pieprzem, gałka muszkatołową i ostudzonym wywarem z cukinii. Przyrządzonym sosem zalać potrawę, posypać żółtym serem, obłożyć plasterkami masła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do180 stopni i piec 30-35 minut.