Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne danie na zdrowy obiad.
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1236
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 697
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 45
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 204
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1236
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 697
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 45
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 204
Składniki
Wykonanie: Cukinię umyć, osuszyć i pokroić w plastry, zalać gorącym bulione3m i gotować na niewielkim ogniu około 10 minut. Następnie łyżką cedzakową wyjąć cukinię a wywar odparować do połowy ilości. Ryż wymieszać sokiem z cytryny i skórką, oraz łyżką stopionego masła. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wyłożyć połową cukinii a na niej wyłożyć równo warstwę ryżu, przykryć pozostałą cukinią. Jajka dokładnie rozbełtać ze śmietanką, solą i pieprzem, gałka muszkatołową i ostudzonym wywarem z cukinii. Przyrządzonym sosem zalać potrawę, posypać żółtym serem, obłożyć plasterkami masła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do180 stopni i piec 30-35 minut.