Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chili con carne to danie, które pierwszy raz zostało odnotowane w 1857 roku!...
Odsłon: 139
Chili con carne to danie, które pierwszy raz zostało odnotowane w 1857 roku!...
Odsłon: 139
Składniki
1. Zaczynamy od podsmażenia na złoto posiekanej cebuli z czosniekm. Dodajemy mięso mielone i również podsmażamy na złoto. Większość powstałego płynu po smażeniu odlewamy.
Dodajemy następnie pomidory z puszki, pomidorowy sos spaghetti, sól, pieprz, zioła włoskie i paprykę. Dokładnie mieszamy. Zmniejszamy ogień i gotujemy mięso pod przykryciem do 30 minut. Odlewamy ok. 3/4 powstałego sosu pomidorowego do osobnego naczynia.
Nagrzewamy piekarnik do 190 C. W osobnej misce mieszamy ser rcotta, jajko, mozarellę i parmezan. Doprawiamy solą i pieprzem.
Makaron podgotowujemy, ale uważajmy przy tym by nie był zbyt rozgotowany ani miękki. Najlepszy będzie al dente. Odcedzamy dokładnie, by pozbyć się nadmiaru wody i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie mieszamy go razem z serową mieszanką. Dodajemy wcześniej odlaną porcję sosu pomiorowego.
W naczyniu żaroodpornym układamy porcję makaronu. Polewamy połową pozostałego sosu pomidorowego, posypujemy mozarellą. Po tym ukłądamy drugą porcję mięsa z sosem, ponownie posypujemy mozarellą. Możemy dodaćkilka świeżych posiekanych liści szpinaku na wierzch i posypać jeszcze wszystko mozarellą. Pieczamy 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy 5 minut do lekkiego ostygnięcia. Podajemy ze świeżo posiekaną natką pietruszki. Smacznego!