Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka warzywna z klopsikami

Zapiekanka warzywna z klopsikami

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 10180

Dodano:

Odsłon: 1873

czas wykorzystać zapasy zamrożonych warzyw z działki, bo w końcu niedługo będziemy mieli świeże :-). pyszna, kolorowa, syta zapiekanka :-)

Składniki

  • mięso mielone wieprzowe 30 dag
  • jajko 1szt.
  • Bułka tarta
  • koncentrat pomidorowy 3 łyżeczki
  • sól, pieprz, papryka ostra
  • woda
  • warzywa: u mnie fasolka szparagowa, mieszanka marchewki z groszkiem ok. 40 dag
  • ziemniaki 4-5 szt.
  • cebula 1 szt.
  • ser starty ok. 20 dag
  • sos: jajko 1 szt., śmietana 18% 200 ml, sól, pieprz, papryka ostra, natka pietruszki
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotować klopsiki: mięso mielone wymieszać z jajkiem, bułką tartą, wodą, koncentratem pomidorowym, przesmażoną cebulą. Przyprawić solą, pieprzem i papryką ostrą, dokładnie wymieszać. Smażyć małe klopsiki. Ugotować ziemniaki. Warzywa ugotować al dente. Do naczynia żaroodpornego posmarowanego tłuszczem przełożyć pokrojone w plastry ziemniaki, klopsy, warzywa.

  2. Na warzywa zetrzeć ser. Składniki sosu połączyć blenderem. Całość polać sosem. Piec w temp. 200 stopni ok. 25-30 min. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 13 kwietnia 2013 super zapiekanka, ja też mam pełno mrożonek, pozostałych w małych ilościach, pomysł świetny ! :) Odpowiedzi: 2 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń