Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka warzywna z wiejską kiełbasą

Zapiekanka warzywna z wiejską kiełbasą

Autor:

Przepisów i artykułów: 373 Ocena: 1893

Dodano:

Odsłon: 1799

Zapiekanka zachwyca smakiem i aromatem , polecam wypróbować.

Składniki

  • Kiełbasa wiejska - 15 dag
  • Ziemniaki - 7 szt.
  • Papryka czerwona - 1/2 szt.
  • Cebula biała - 1 szt.
  • Pieczarki 20 dag
  • Cukinia - 1/2 szt.
  • Brokuł - 1/2 szt.
  • Ser mozzarella 10 dag
  • Śmietana 18 % - 1/2 szklanki
  • Przecier pomidorowy - 1/4 szklanki
  • Zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
  • Sól, pieprz czarny mielony
  • Olej do smażenia
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zapiekanka warzywna z wiejską kiełbasą

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać , pokroić w plastry, podgotować. Brokuł rozebrać na różyczki , podgotować 4 minuty. Cebulę obrać pokroić w kostkę. Pieczarki obrać pokroić. Ser mozzarella utrzeć na tarce o grubszych otworach. Kiełbasę pokroić w kostkę. Paprykę umyć , pokroić w kostkę.

  2. Na patelni rozgrzać trochę oleju, wrzucić cebulę, smażyć 1 minutę, dodać pieczarki, paprykę , doprawić solą i pieprzem , smażyć 3 minuty, dodać cukinię , doprawić ziołami prowansalskimi , smażyć 1 minutę, dodać kiełbasę i smażyć jeszcze chwilę.

  3. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę z plastrów ziemniaka, na nią wyłożyć smażone warzywa oraz różyczki brokuła.

  4. Przykryć plastrami ziemniaka. Śmietanę wymieszać z koncentratem, zalać i posypać utartym serem.

  5. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić zapiekankę, piec 20 minut lub dobrego zrumienienia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń